Ministrstvo in zdravniške organizacije odslej »v vojni«

Državni sekretar Ivan Eržen pravi, da gre za kampanjo proti zdravstveni reformi, Zdravniška zbornica pa vztraja, da ministrstvo ignorira zdravniško stroko.

Objavljeno
04. november 2009 09.25
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana - »Na ministrstvu za zdravje smo presenečeni in razočarani nad odzivom Zdravniške zbornice Slovenije in Fidesa, ki sta po polletnem dialogu povsem zavrnila zakon o zdravstveni dejavnosti, mednarodno javnost pa obvestila, da je Slovenija nedemokratična,« je na včerajšnji tiskovni konferenci dejal državni sekretar ministrstva za zdravje Ivan Eržen, tudi sam zdravnik. Potem ko so zdravniške organizacije v petek o popolni zavrnitvi zakona obvestile predsednika vlade Boruta Pahorja in mednarodno javnost, je ministrstvo do včeraj dobilo (kljub prazniku) iz tujine že 14 odzivov. Eržen je dejal, da je to »dobro načrtovana kampanja, da bi preprečili reformne procese«, in da je »sporočanje laži v evropska združenja nesprejemljivo«.

 

Po Erženovih besedah je Gordana Kalan Živčec, predsednica zdravniške zbornice, v pogovoru z ministrom Miklavčičem povedala, da zdravniške organizacije motita predvsem neustrezno urejena primarna raven in nesprejemljiva namera, da bo članstvo v zbornici prostovoljno. »To ni res,« je dejal Eržen, saj v predlogu zakona jasno piše, da ostane članstvo v zbornici obvezno. Povedal je, da mnogi zdravniki, zaposleni v javnih zavodih, katerih interesov zbornica ne zadovoljuje, zahtevajo, da se obvezno članstvo odpravi in da zdravniško društvo zastopa interese zdravnikov. Ministrstvo zanima predvsem, kako se izvajajo javna pooblastila, zato jih bodo oddajali z javnim naročilom, je napovedal Ivan Eržen. Opozoril je tudi, da skupščina zdravniškega društva ni zavrnila zakona, ampak je vodstvu naložila, da išče rešitve v interesu društva.

 

Iz tega, da drugih razlogov za popolno zavrnitev zakona zdravniške organizacije nočejo pojasniti, državni sekretar sklepa, »da so v ozadju drugi interesi«, predvsem zaustavitev zdravstvene reforme. »Vedno bolj imam občutek, da gre za skupino ljudi, ki hoče ohraniti situacijo, kakršna je, čeprav je nedelitev na javno in zasebno zdravstvo pripeljala do zelo neenake obravnave ljudi,« je dejal Eržen. Zavrnil je očitke, da je ministrov svetovalec edini avtor zakona; zakon je plod javne razprave, je zagotovil. »Imamo veliko soglasje posameznih skupin prebivalcev,« je dejal in omenil druge zdravstvene delavce.

 

Kaj bo z zakonom, ki ga zdravniške organizacije zavračajo? »Aktivnosti zbornice in Fidesa ne bodo zavrle procesa reforme,« je dejal Eržen. Zakon je v medresorski obravnavi, zato zdaj znana različica še ni povsem dokončna, predlog zakona pa bo ta mesec pripravljen za obravnavo na vladi. In parlament? »Upam, da se ob tem zakonu ne bodo merile politične moči. To je zakon, ki je življenjskega pomena za družbo, je eden reformnih zakonov, s katerimi želimo, da ostane družba še naprej socialna oziroma takšna, kot si jo želimo. Tudi od opozicije pričakujemo podporo,« je novinarjem odgovoril Eržen.


Več v sredini tiskani izdaji Dela