Ministrstvo kritično do pogodbe o mariborskih radarjih

Občina je za Večer pojasnila, da bodo pojasnila v zvezi s pogodbo razkrili na prihodnji teden na novinarski konferenci.

Objavljeno
03. november 2012 13.55
regent/radarji
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Maribor - Direktorat za javno premoženje in finančni sistem pri ministrstvu za finance je v svojem dopisu Mestni občini Maribor precej kritično do pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu, ki je bila podlaga za postavitev novih radarjev za meritev hitrosti na območju Maribora, poroča današnji Večer.

V direktoratu občini svetujejo celo ustrezno korekcijo pogodbe. 

V dopisu, ki ga je direktorat mestni občini poslal 24. oktobra, so v zvezi s pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu med občino in družbo Iskra Sistemi tako ocenili, da je »dokaj nesmiselno«, da je zavarovanje radarjev strošek javnega partnerja. Kot spominja časnik, so predstavniki občine med sprejemanjem gradiva v mestnem svetu trdili, da »zasebni partner v celoti prevzema tudi tveganje upravljanja in vzdrževanja vzopstavljenega sistema«.

Dopis razkriva tudi, da so na ministrstvu pogodbo o izvajanju javno-zasebnega partnerstva od občine dobili šele po posredovanju, čeprav bi jim morala občina po zakonu le-to poslati v osmih dneh od podpisa. Pogodba je bila podpisana 12. januarja, aneksa pa 26. januarja in 12. oktobra.

Za direktorat je sporna tudi zaveza zasebnega partnerja, da bo operativna vzdrževalna dela v obdobju trajanja projekta zanj opravljalo podjetje Nigrad, ki ni niti v 100-odstotni lasti občine niti v 100-odstotni lasti skupnosti občin. Podelitev takšne izključne pravice pa ni v skladu s pravili o transparentnosti, povzema STA.

Mestno občino ob tem sprašujejo, ali omenjena pogodba določa, da bo določen delež iz koncesijske pogodbe med Nigradom in občino prenesen na zasebnega partnerja, hkrati pa bo taista dela z omenjeno pogodbo zasebni partner prenesel nazaj na Nigrad. V tem primeru bi namreč šlo za izigravanje zakonodaje, menijo na direktoratu.

Med drugim pa občini predlagajo, da bi glede načina plačila Iskri Sistemom pogodbo popravili tako, da bi zasebnemu partnerju namesto 92 odstotkov izterjanih kazni plačevali pavšal, ki bo temeljil na izračunu povprečnega števila prekrškov na mesec ali leto. Prav tako kot dodaten bonus zasebnemu partnerju vidijo dejstvo, da Iskra lahko trži tudi 80 odstotkov optičnega omrežja.

Na mariborski občini so za časnik pojasnili, da bodo pojasnila v zvezi s pogodbo in tudi samo pogodbo razkrili na posebni novinarski konferenci prihodnji teden.

Dokumentacijo v zvezi s spornimi radarji bi moral mariborski mestni svet obravnavati že v petek, a je bila seja prestavljena na 12. november. Opozicijski svetniki so vodstvo občine že pozvali, naj nemudoma razgrne omenjeno dokumentacijo.