Ministrstvo ne bo izdalo verifikacije Lekarni Ljubljana v Postojni

Ministrstvo: Namen lekarniške dejavnosti je izvajanje javne službe in ne ustvarjanje dobičkov ter financiranje občin. 

Objavljeno
01. oktober 2014 23.05
iza_Lekarna
D. J., Ilirska Bistrica
D. J., Ilirska Bistrica
Postojna – V zgodbi o odprtju enote Ljubljanske lekarne v Postojni še ni zmagovalca. Po upravnem sporu, ki ga je sprožila Lekarna Ljubljana, je upravno sodišče ministrstvo za zdravje pred nekaj več kot mesecem dni pozvalo, naj ponovno odloči o verifikaciji za lekarno Lekarne Ljubljana v Postojni.

Na ministrstvu so ponovno presodili, da Lekarna Ljubljana ni upravičena do verifikacije za svojo enoto v Postojni, kjer lekarniško dejavnost že izvaja drug javni zavod. Lekarne ne morejo delovati izven območij, za katera so ustanovljene. Namen lekarniške dejavnosti je izvajanje javne službe in ne ustvarjanje dobičkov ter financiranje občin, zavodi pa morajo presežke nameniti razvoju lekarniške dejavnosti za nemoteno preskrbo prebivalstva z zdravili. Ministrstvo tudi ocenjuje, da njihova vloga ni le v administrativnem opravljanju verifikacij lekarn, to je v preverjanju kadrovskih in prostorskih pogojev ter o vrsti in zalogi zdravil, pač pa ima tudi nadzorno in regulatorno funkcijo.

Katere bodo nadaljnje poteze prvega človeka Lekarne Ljubljana Marjana Sedeja, ki je septembra napovedal kazenske ovadbe in odškodninske tožbe za povračilo 1,2 milijona evrov škode, ker njihova lekarna od decembra lani ne more delovati kot popolna lekarna, včeraj nismo mogli preveriti.