Ministrstvo ni potolažilo civilne iniciative v Laškem

Iz odgovora ministrstva ni jasno, kje natančno poteka ugodnejša različica trase tretje razvojne osi.

Objavljeno
21. maj 2014 21.38
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Laško – Ministrstvo za infrastrukturo in prostor v odgovoru Civilni iniciativi krajanov občine Laško (CIKL), ki nasprotuje umestitvi trase v njihovo okolje, ni jasno opredelilo alternativne trase, zato bo CIKL nadaljeval aktivnosti proti umeščanju tretje razvojne osi skozi Laško.

Občina Laško je na pobudo CIKL pred dobrim mesecem zahtevala odgovor ministrstva za infrastrukturo in prostor glede umeščanja tretje razvojne osi v njihovo okolje. Ministrstvo je občini odgovorilo, da se je postopek umeščanja tega dela tretje osi končal že januarja 2007.

Predlog, po kateri hitra cesta vodi skozi Celje, Laško, Zidani Most, Tržišče, Šmarješke Toplice do Otočca, je izzval veliko negodovanja zaradi ekonomske neupravičenosti in družbene nesprejemljivosti, saj so predlogu izrazito nasprotovali v Laškem in Šmarjeških Toplicah.

Vizualizacija na spletu

Na ministrstvu so našli dve alternativni rešitvi, a v odgovoru ni jasno, kje poteka trasa ugodnejše rešitve, je pa na spletni strani ministrstva natančna vizualizacija trase, narejena septembra 2013.

Prav ta vizualizacija je zmotila CIKL, saj kaže, da bistvenih sprememb od sporne trase ni. Predsednik CIKL Franci Vindišar je povedal, da gre le za tranzit skozi Laško: »Laško je turistično mesto, ki bi s hitro cesto dobilo viadukte in predore ter s tem degradacijo okolja.«

CIKL je še bolj zbodlo, da so bila v predlogu občinskega prostorskega načrta za spremembo namembnosti označena natančno tista zemljišča, kjer naj bi potekala cesta. Čeprav so na občini zanikali, da so zemljišča namenili prihodnji trasi hitre ceste, je Vindišar prepričan, da to ni naključje.

CIKL bo ministrstvo uradno obvestila o nasprotovanju trasi. Z ministrstva za zdaj odgovarjajo le, da ta različica ni dokončna in da bodo najustreznejšo možnost pripravili do konca leta 2015.