Ministrstvo odložilo sanacijo Vogrščka

Namakalni sistem bodo obnovili šele prihodnje leto ob koncu namakalne sezone.

Objavljeno
05. september 2013 18.45
Jezero Vogršček, 2. avgusta 2013
Katja Munih
Katja Munih

Nova Gorica - Čeprav je še decembra lani takratni kmetijski minister Franc Bogovič napovedal, da bodo pregrado namakalnega sistema Vogršček začeli sanirati jeseni, se to ne bo zgodilo. Na ministrstvu zdaj pravijo, da bodo letos šele začeli pridobivati projektno dokumentacijo, delati pa bodo začeli prihodnje leto ob koncu namakalne sezone.

Prav včeraj je minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan na odboru DZ za kmetijstvo razlagal o nujnosti nadgradnje sistema namakanja kmetijskih zemljišč.

»To za nas pomeni nadaljevanje sedanjih težav. Voda, ki jo uporabljamo za namakanje, zdaj prihaja iz spodnjih plasti, zato je umazana in mrzla. Letos smo morali z breskovih plodov blato ročno očistiti s krpo,« pravi sadjar Franc Živec iz Vitovelj.

»Predstavljate si, kakšna je šele solata.« Da bi se izognili pršenju vode po vrtninah in sadju, so si nekateri zelenjadarji in sadjarji uredili kapljični sistem namakanja oziroma pršenje »od spodaj«.

»Mrzla voda pomeni šok za rastline. Sistem na šempaški gmajni je denimo vezan na črpalke. Zaradi okvare na krmilnem sistemu, ki bi moral delovati samodejno in ponoči, smo ga vklapljali ročno in to zjutraj. Zalivali smo od 7. do približno 14. ure, ko je sonce že močno. Pripeka in vlaga pa nista koristili plodovom, ki so zato bolj gnili,« pravi Živec.

Namakanje spodnje Vipavske doline

Pregrada namakalnega sistema Vogršček, ki je namenjen zagotavljanju vode za namakanje spodnje Vipavske doline in zadrževanju visokovodnega vala, pušča že od oktobra 2007 in od tedaj zadrževalnik ni več napolnjen do vrha, temveč približno osem metrov pod najvišjo mogočo gladino. »Vode je v zadrževalniku za letno porabo približno dva milijona kubičnih metrov več kot dovolj,« pravijo na ministrstvu.

Sanacija zadrževalnika je razdeljena v dve fazi. Prvo, vredno 400.000 evrov, so začeli novembra lani, ko so izpraznili jezero na koto 85 metrov nadmorske višine, druga faza, ki zajema sanacijo pregrade s pripadajočimi objekti v vrednosti 2,5 milijona evrov, pa bo po zdajšnjih napovedih ministrstva končana leta 2015. Do takrat se bodo kmetje spopadali s težavami zaradi umazane in mrzle vode ter pomanjkanjem pritiska zaradi nizkega vodostaja. Domačini pa opozarjajo, da se na delih, kjer se je voda umaknila, nekdanje dno zadrževalnika že zarašča.

»Letošnje sušno poletje smo nekako prebrodili, vode je bilo dovolj zaradi obilnih padavin pozimi in spomladi. Težava je, ker se voda za namakanje zajema iz talnega dela Vogrščka,« na mrzlo in blatno vodo opozarja tudi Franc Vodopivec, predsednik sveta novogoriške območne enote kmetijsko-gozdarske zbornice in predstavnik kmetov v komisiji za sanacijo namakalnega zadrževalnika na Vogrščku, ki jo je lani imenoval takratni kmetijski minister Bogovič.

Upa, da bo pozimi dovolj padavin, da bodo nadomestile poleti porabljeno vodo v zadrževalniku, da na ministrstvu ne bodo predolgo pridobivali dokumentacijo in da bodo dela po enoletnem zamiku prihodnje leto res začeli.

Vodopivec še pravi, da so se s kmetijskim ministrstvom že pred kratkim pogovarjali tudi o možnosti podaljšanja namakalne trase proti Ajdovščini, vendar tudi od tega projekta ni bilo nič.