Ministrstvo ostro proti aktivnostim bohinjske občine v zvezi s črnimi gradnjami

Ministrstvo je bohinjskega župana v pismu opozorilo, da se aktivnosti občine oddaljujejo od bistvenih dejavnikov pravne države.

Objavljeno
06. avgust 2012 23.25
BOHINJ, 22.08. 2009, narava. Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Š. P., Delo.si
Š. P., Delo.si
Ljubljana - Medtem ko se v Bohinju trudijo preprečiti rušenje črnih gradenj po uredbi o prostorskih ureditvenih pogojih za sanacijo degradiranega prostora v Triglavskem narodnem parku, je ministrstvo za infrastrukturo in prostor danes bohinjskega župana v pismu opozorilo, da so aktivnosti bohinjske občine oddaljujejo od bistvenih dejavnikov pravne države, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Bohinjski občinski svetniki so na četrtkovi izredni seji župana Franca Kramarja pooblastili, da vloži pobudo za presojo ustavnosti uredbe o prostorskih ureditvenih pogojih za sanacijo degradiranega prostora na območju Triglavskega narodnega parka (TNP). Še pred tem pa naj bi župan skupaj s svetniki iz vladajočih strank skupaj z ministrstvom skušal rešiti zadevo, tako da bi vlada spremenila omenjeno uredbo.

Danes so na aktivnosti bohinjskega župana odgovorili na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, kjer so na Kramarja naslovili javni dopis, v katerem so zapisali: "Aktivnosti vaše občine, kot ene izmed treh, ki so vključene v TNP, se v sklopu urejanja prostorskih ureditvenih pogojev za sanacijo degradiranega prostora na območju TNP v Občini Bohinj, oddaljujejo od nekaterih bistvenih dejavnikov pravne države."

Na ministrstvu so spomnili, da je bila omenjena uredba v uradnem listu objavljena že leta 2002. Na pobude glede njene neustavnosti pa je ustavno sodišče že leta 2004 odgovorilo negativno in jih kot neutemeljene zavrnilo, še navaja STA.

Leta 2009 je nato Kramar na takratnega ministra naslovil poziva za ukrepanje zaradi neučinkovitega delovanja inšpekcijskih služb, v katerem je med drugim zapisal, da "državna institucija ne opravlja svojih nalog in dopušča, da se izvajajo nedovoljeni posegi in uničuje to okolje, ki naj bi bilo tako visoke kakovosti, da je bilo zavarovano". Ob tem je dodal, da je čas, da nelegalno zgrajeni objekti doživijo svoj epilog.

Leta 2010 je pristojen inšpektorat začel s poostrenim inšpekcijskim nadzorom na območju TNP. Lani je bilo tako odstranjenih 11 objektov, med njimi pet takih, ki jih je obravnavala uredba. Trenutno pa lastniki svoje črne gradnje, ki so dobile odločbo, rušijo sami.

"Ministrstvo ocenjuje, da se aktivnosti, predvidene v omenjenih aktih, realizirajo v premajhnem obsegu. Minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač je z namenom, da se spodbudi legalizacija objektov, imenoval strokovno skupino. Njen glavni namen pa je pospešitev realizacije uredbe," so poudarili na ministrstvu.

Ob tem so dodali, da minister v posamičen primer ne more in ne sme posegati. Poleg tega nihče inšpektorju pri vodenju in odločanju v konkretnem inšpekcijskem postopku ne sme dajati navodil. Ministrstvo občine Tolmin, Bled in predvsem Bohinj pozivajo k spoštovanju določb v zakonskih in drugih aktih in k njihovemu maksimalnemu sodelovanju, da se v TNP vzpostavi stanje, kot so ga želele vzpostaviti tudi članice same.

"Ugotovimo lahko, da je poskus reševanja lastnega primera nelegalne gradnje pod pretvezo očitkov o neustavnosti, s poskusi političnih vplivov na državne institucije in nenazadnje preko sklicevanja na usodo drugih ljudi, najmanj neprimerno in neokusno," so zapisali na ministrstvu.

Bohinjski župan je najemnik objekta, ki je v lastni občine in je prejel odločbo za rušenje. Kramar se sam sicer že dolgo zavzema, da bi ob Bohinjskem jezeru zrušili tiste objekte, ki so bili zgrajeni predvsem v zadnjem času, so brez vseh dokumentov in se tržijo. A so bile, kot trdi Kramar, izdane odločbe 23 drugim objektom, med katerimi nekateri stojijo že desetletja, niso menjali namembnosti in naj bi imeli celo uporabno dovoljenje, zaradi lege v TNP pa jih ni bilo mogoče legalizirati, zaključuje STA.