Ministrstvo pričakuje nadzor zbornice na OI

Ministrstvo se je odzvalo na prispevek v Delu o eksperimentalnem zdravljenju otroka brez privoljenja staršev.

Objavljeno
30. maj 2012 21.21
Mi. Z., notranja politika
Mi. Z., notranja politika

Ljubljana - Upravni nadzor ministrstva za zdravje na Onkološkem inštitutu (OI) je bil končan z odločbo že decembra 2011, torej v času prejšnjega ministra Dorjana Marušiča, zato sedanji Tomaž Gantar nima pristojnosti, da bi vanj posegel in sprejel z novo upravno odločbo drugačne oziroma dodatne ukrepe, se je na sestavek v današnjem Delu odzvalo ministrstvo za zdravje.

Delo je zapisalo, da niti prejšnji niti sedanji minister nista eksperimentalnega zdravljenja otroka brez privoljenja staršev, ki ga je ugotovil upravni nadzor, prijavila policiji, čeprav je to po zakonu kaznivo dejanje.

Prejšnji minister Marušič je zaradi ugotovitev že pred pol leta pozval zdravniško zbornico, da opravi strokovni nadzor, za katerega je pristojna in ima zanj javno pooblastilo ministrstva, a ga še ni začela.

Ministrstvo pričakuje, da bo strokovni nadzor izveden, minister Gantar, ki ga je z glavnimi ugotovitvami nadzora seznanila komisija, pa je že začel postopek zamenjave članov sveta OI, so sporočili z ministrstva za zdravje.