Ministrstvo razveljavilo okoljevarstveno soglasje za vetrnice

Agenciji RS za okolje (Arso) pa je ministrstvo za okolje naložilo, da o vetrnicah na Volovji rebri ponovno odloči.

Objavljeno
03. januar 2013 11.30
Ti.K., Delo.si, STA
Ti.K., Delo.si, STA
Ljubljana - Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je sprejelo odločbo, s katero je razveljavilo okoljevarstveno soglasje za vetrno elektrarno na Volovji rebri, Agenciji RS za okolje (Arso) pa naložilo, da o zadevi ponovno odloči, so danes sporočili iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Soglasje je bilo tako razveljavljeno že četrtič.

Ministrstvo je z omenjeno odločbo razveljavilo okoljevarstveno soglasje za 33 vetrnic na Volovji rebri, ki ga je Arso izdal aprila lani. S tem je investitor Elektro Primorska izgubil ključni dokument, ki bi ga potreboval za gradnjo na Volovji rebri, poudarjajo v društvu. Pritožba na odločitev ministrstva sicer ni možna, Arso pa bo o tej zadevi moral odločati že petič.

V DOPPS poudarjajo, da tokratna odločitev ministrstva v zadevi Volovja reber predstavlja pomembno novost. »Tokrat se je zgodilo prvič, da je že ministrstvo samo, kot drugostopenjski organ, razveljavilo nezakonito odločbo Arsa. Doslej je po tožbi DOPPS to vedno storilo šele upravno sodišče,« so zapisali.

Odvetnik Tomaž Petrovič, ki zastopa društvo, sicer ocenjuje, da je odločba ministrstva obsežna in pravno zelo kvalitetno utemeljena. »Arsu daje jasna postopkovna navodila, kako mora odločati v prihodnje. Odločba vzbuja upanje, da bomo s strani agencije v devetem letu trajanja primera Volovja reber končno dočakali vsebinsko korektno in zakonito odločanje,« je poudaril.

Po njegovih besedah odločba ministrstva pritrjuje vsem ključnim točkam pritožbe društva ter ugotavlja, da Arso pri izdaji okoljevarstvenega soglasja neupravičeno ni upošteval podatkov in študij, ki jih je v postopek posredoval DOPPS. Prav tako naj bi Arso napačno ugotovil dejansko stanje o prisotnosti varovanih vrst ujed na Volovji rebri in svojih ugotovitev, da naj bi vetrnice pticam ne škodovale, ni podprl z ustreznimi argumenti.