Ministrstvo uradno ni seznanjeno s spremembami trase Južnega toka

Sestanek z družbo Plinovodi, ki v Sloveniji bdi nad projektom plinovoda, imajo jutri.

Objavljeno
06. maj 2014 14.19
UKRAINE-CRISIS/GAZPROM
Ba. Pa., gospodarstvo; STA
Ba. Pa., gospodarstvo; STA
Ljubljana − Ministrstvo za infrastrukturo in prostor uradno ni bilo seznanjeno s kakršnokoli spremembo glede poteka Južnega toka, so govorice, da bo ta po nedavnem dogovoru med Gazpromom in OMV obšel Slovenijo, pospremili v slovenskem organu, pooblaščenem za izvajanje sporazuma o Južnem toku. Sestanek o tem imajo z družbo Plinovodi v sredo.

»Za pojasnila o tem, kako nedavni dogovor med Gazpromom in OMV vpliva na slovenski del projekta, smo takoj zaprosili in čakamo tako na odgovore Ruske federacije kot podjetja Plinovodi v polovični lasti Gazproma in ki v Sloveniji bedi nad projektom,« so pojasnili na ministrstvu.

Kot so zatrdili, je Slovenija izpolnila vse obveznosti iz meddržavnega sporazuma o Južnem toku in v celoti podpirajo sodelovanje v tem projektu z vidika diverzifikacije poti oskrbe, tudi v evropskih okvirih. Umeščanje projekta še naprej poteka pospešeno, v pripravi so tudi državni prostorski načrti, so dodali.

OMV in Gazprom z dogovorom

Vodstvi energetskih velikanov Gazprom in OMV sta konec aprila podpisali memorandum o soglasju glede izvajanja avstrijskega dela plinovoda Južni tok. Tako je Avstrija, ki se je iz projekta Južni tok enkrat umaknila, znova v igri, potrebna dovoljenja za gradnjo pa naj bi priskrbela do konca prihodnjega leta.

Priključitev Avstrije na traso plinovoda po nedavnem pisanju Dnevnika močno povečuje tveganje, da bi lahko Gazprom iz projekta izpustil Slovenijo, saj Madžarska in Italija po najnovejših načrtih ne bi bili povezani le prek enega kraka plinovoda, ki bi potekal skozi Slovenijo, ampak dveh.

Avstrijska trasa namesto slovenske?

Ukrajinski časnik Kijev Post je pisal, da bo trasa čez Avstrijo nadomestila načrtovano traso do slovenskih Rateč. To bo zmanjšalo tako stroške kot približalo termin za dokončanje končnih povezav plinskega transportnega sistema, saj bi različica z zaključkom v Ratečah lahko občutno zavlekla trajanje projekta.