Ministrstvo zanika sume korupcije v primeru Volovje rebri

Ministrstvo za okolje in prostor po prvem pregledu načelnega mnenja ugotavlja, da komisija za preprečevanje korupcije ne navaja nobenega dejstva, ki bi lahko imelo značaj koruptivnega dejanja.

Objavljeno
07. marec 2007 19.37
Območje načrtovane postavitve vetrnih elektrarn na Volovji rebri
Ljubljana - Ministrstvo za okolje in prostor po prvem pregledu načelnega mnenja, ki ga je predstavila komisija za preprečevanje korupcije, ugotavlja, da komisija ne navaja nobenega dejstva, ki bi lahko imelo značaj koruptivnega dejanja. Komisija je ugotovila, da "ravnanje uradnih oseb ministrstva za okolje in prostor, ki so pripomogle k izdaji dovoljenj za postavitev vetrne elektrarne s pripadajočo infrastrukturo na Volovji rebri, ustreza definiciji korupcije".

Končna ocena iz obrazložitve načelnega mnenja komisije ne drži, saj pri odločitvi za postavitev vetrne elektrarne na Volovji rebri, ni bilo kršeno načelo previdnosti in dopustnosti (po zakonu o varstvu okolja), ki zahteva, da je uvajanje novih tehnologij, proizvodnih postopkov in izdelkov dopustno le, če ob upoštevanju stanja znanosti in tehnike ter možnih varstvenih ukrepov ni pričakovati nepredvidljivih škodljivih učinkov na okolje ali zdravje ljudi.

Škodljivi učinki na okolje

Na ministrstvu pravijo, da ni nobenih dokazov za nepredvidljive škodljive učinke na okolje in zdravje ljudi. Poleg tega pa vetrne elektrarne niso nova in nepreizkušena tehnologija. V EU se uporablja že več kot 10 let. Na svetu je danes 85 tisoč vetrnih elektrarn. Leta 2005 je bila skupna inštalirana moč vetrnih elektrarn v 22 evropskih državah 40 tisoč megavatov, lani pa še dodatnih 7600 megavatov, so zapisali na ministrstvu.

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos in njegov pomočnik Bečir Kečanović sta predstavila načelno mnenje o gradnji vetrnih elektrarn na območju Volovje rebri. Komisija je ugotovila, da "ravnanje uradnih oseb ministrstva za okolje in prostor, ki so pripomogle k izdaji dovoljenj za postavitev vetrne elektrarne s pripadajočo infrastrukturo na Volovji rebri, ustreza definiciji korupcije", je povedal Kečanovič.

Komisija ne pravi, da na Volovji rebri ne morejo postaviti vetrnih elektrarn, temveč "da v postopku, ki je pripeljal do izdaje delnega gradbenega dovoljenja, niso bila v zadostni meri upoštevana opozorila okoljevarstvenikov, poleg tega pa je bila v postopku izrazito favorizirana stran, ki je zagovarjala postavitev elektrarn", je dejal Kos. V primeru izdaje delnega gradbenega dovoljenja sta bili kršeni tudi načeli previdnosti in dopustnosti, ki ju določa zakon o varovanju okolja, menijo v komisiji. Zaradi tega bo po Kosovih besedah "nastala korist za investitorja in lokalno skupnost Ilirska Bistrica".