Mipovega bika novogoriška občina ne bo kupila

Predlog za nakup skulpture so nedavno podprli tudi v Goriškem muzeju in Kulturnem domu Nova Gorica.

Objavljeno
19. april 2014 10.12
Posodobljeno
19. april 2014 12.00
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – Novogoriški mestni svetniki so zavrnili predlog Tomaža Belingarja (Lista Gregorja Veličkova), da bi občina odkupila znamenitega Mipovega bika, bronasto mojstrovino kiparja Janeza Boljke, in s tem denarjem poplačala nekdanje delavce Mipa, ki pet let od stečaja nekdaj paradnega konja goriškega gospodarstva v svoje žepe niso dobili še niti evra.

Naj spomnimo, da so predlog za nakup skulpture nedavno podprli tudi v Goriškem muzeju in Kulturnem domu Nova Gorica, saj bi po njihovem mnenju nakup kipa oplemenitil urbani prostor in kulturno krajino mesta ter pustil trajno sled v slovenski spomeniški javni plastiki.

Novogoriški župan Matej Arčon temu predlogu nikoli ni bil naklonjen: večkrat je namreč poudaril, da bi tudi v primeru uspešne prodaje skulpture nekdanjim zaposlenim v Mipu plačali le manjši del denarja, saj bi za poplačilo njihovih terjatev potrebovali 3,5 miljona evrov, medtem ko je vrednost skulpture ocenjena na 200.000 evrov. Prav tako bi v primeru nakupa »s tovrstnim stihijskim ravnanjem neenakopravno ravnali do drugih delavcev iz mestne občine, ki so prav tako izgubili zaposlitev, pri čemer predlagani način pomoči ne spada med pristojnosti lokalne skupnosti,« je opozarjal župan.

Impozantno bronasto skulpturo, ki jo je Mipov stečajni upravitelj Miroslav Benedejčič že večkrat neuspešno prodajal, je sicer mogoče odkupiti le še do 25. aprila.