Mirage toži državo za 4,8 milijona evrov

Novomeško podjetje Mirage Holography Studio je predlani po spremembi zakona o varnosti v cestnem prometu izgubilo zelo donosen posel z avtomobilskimi registracijskimi nalepkami

Objavljeno
22. marec 2007 07.00
Novomeški odvetnik Borut Škerlj
Ljubljana – Novomeško podjetje Mirage Holography Studio je predlani po spremembi zakona o varnosti v cestnem prometu izgubilo zelo donosen posel z avtomobilskimi registracijskimi nalepkami, ki jih je izdelovalo od leta 2001. Ker je ostalo tudi brez pogodbe o tiskanju novih, biometričnih potnih listov, je zabredlo v težave in je zdaj v prisilni poravnavi. Zaradi predčasnega prenehanja dobave avtomobilskih nalepk zdaj toži državo za 4,88 milijona evrov. V sredo so na gospodarskem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča zaslišali prve priče.

Odvetnik Miragea Borut Škerlj je povedal, da so 4,88 milijona evrov škode ugotovili tako, da so sešteli stroške že nabavljenega materiala za nalepke in izgubo pričakovanega dobička. Prvi so znašali milijon evrov, drugi 3,88 milijona evrov. Sodišče je odločilo, da bo o dejanski škodi presodil izvedenec. Sodnica Jelka Rozman upa, da bodo oceno dobili do sodnih počitnic ali vsaj do septembra. Tako bi lahko sojenje končali še letos.

Kot prvo pričo so zaslišali Petra Avžnerja, ki je pri Cetisu vodil projektno skupino za razvoj nalepk, saj sta jih podjetji izdelovali skupaj. Cetis jih je tiskal na v tujini kupljeni material in izsekoval, Mirage pa personaliziral. Stroške in dobiček sta si podjetji delili na pol. V pričanju je Avžner poudaril, da je šlo za izjemno zahteven projekt. Material za nalepke so nabavljali vnaprej, zato so imeli ob prenehanju pogodbe za dva do tri mesece proizvodnje materiala in za mesec do dva meseca že narejenih nalepk. Tudi zaradi predčasnega konca izdelave je imelo podjetje predlani precejšnjo izgubo, vendar države ne tožijo, ker so pridobili zelo donosno tiskanje novih potnih listov; pred njihovo spremembo so jih izdelovali skupaj z Mirageom.

Več v četrtkovem tiskanem Delu