Miriam Ravnikar Šurk predlagali za predsednico revizijske komisije

Parlamentarna mandatno-volilna komisija državnemu zboru predlaga, naj za novo predsednico Državne revizijske komisije imenuje <. Člani komisije so joizbrali izmed štirih prijavljenih kandidatov.

Objavljeno
15. oktober 2009 15.27
Vesna Cukrov
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - Parlamentarna mandatno-volilna komisija državnemu zboru predlaga, naj za novo predsednico Državne revizijske komisije imenuje Miriam Ravnikar Šurk. Člani komisije so Ravnikar Šurkovo izbrali izmed štirih kandidatov, ki so se prijavili na ponovljeni razpis.

Mandatno-volilna komisija (MVK) je namreč ponovila razpis za predsednika Državne revizijske komisije, saj je bil prvi razpis za prijavo možnih kandidatov neuspešen. Na razpis sta se tedaj prijavili dosedanja predsednica Vesna Cukrov in namestnica direktorice Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije Miriam Ravnikar Šurk.

 

A je MVK tedaj ugotovila, da je bil razpis neuspešen. Dosedanja predsednica Cukrova, ki kandidira za funkcijo ustavne sodnice, je namreč prijavo umaknila, Ravnikar Šurkova pa ni izpolnjevala razpisnih pogojev. Prijavi je namreč priložila neustrezno potrdilo o nekaznovanosti - namesto potrdila ministrstva za pravosodje je priložila potrdilo sodišča.

 

Komisija je zato razpis ponovila, nanj pa so se tokrat prijavili štirje kandidati, poleg Ravnikar Šurkove še direktor podjetja PROCOM Boris Ambrožič, Melina Omrzel Petek iz službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko ter pomočnica sekretarke na Okrožnem sodišču v Ljubljani Nina Velkavrh.

 

Člani MVK so o prijavljenih kandidatih odločali s tajnim glasovanjem. Ravnikar Šurkova je prejela osem glasov, Velkavrhova štiri, Ambrožič in Omrzel Petkova pa nobenega. MVK bo zato državnemu zboru predlagala, naj Ravnikar Šurkovo imenuje na mesto predsednice Državne revizijske komisije, in sicer s 24. decembrom za dobo petih letih.

 

Mandat sedanje predsednice Cukrove se izteče 23. decembra. Cukrova je bila sicer na ta položaj imenovana decembra lani, ko je nasledila dotedanjega predsednika Sama Červeka, ki je s položaja odstopil predčasno.

 

Državni zbor je sicer po prejšnjem razpisu imenoval štiri članice komisije. To so postale dosedanje članice Sonja Drozdek Šinko, Vida Kostanjevec in Nataša Jeršič ter svetovalka namestnika predsednika Računskega sodišča Maja Bilbija.