Mirnčani hočejo dostop do optičnega omrežja

Prebivalci so iz projekta izpadli zaradi skrivnostnega ponudnika. Izkazal je interes za gradnjo, a ga ni usresničil.

Objavljeno
30. julij 2012 19.55
*majcen* mirna
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Mirna – Približno petsto prebivalcev Mirne in Zabrdja se je podpisalo pod zahtevo, da komercialni ponudnik uresniči izkazano zanimanje za gradnjo širokopasovnega optičnega omrežja na tem območju. Zdaj ostajajo bela lisa na območju sedmih občin od Sevnice do Žužemberka.

Gradnja odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij v občinah Mokronog - Trebelno, Šentrupert, Sevnica, Mirna Peč, Žužemberk, Trebnje in Mirna poteka že dobro leto po načrtih. Opravili so več kot 80 odstotkov gradbenih del, kabli so napeljani na večjem delu od tisoč kilometrov glavnih tras, priključke pa je že naročila več kot polovica gospodinjstev. Vsa dela morajo biti po pogodbi zaključena do konca leta, potem pa se bodo uporabniki lahko začeli priključevati na novo omrežje.

S projektom, katerega nosilka je občina Mokronog - Trebelno, bo sodobno elektronsko povezavo dobilo 5600 gospodinjstev in 2200 poslovnih uporabnikov na območjih belih lis. Priključek bo posameznega uporabnika stal 192 evrov, saj projekt s 14,65 milijona evrov financirata EU in država, družba GVO kot zasebni partner in izvajalec del pa s skoraj deset milijoni.

Čeprav je občina Mirna ena od partnerk v projektu, večji del občinskega središča in bližnje naselje Zabrdje nista vključena vanj. Razlog je komercialni ponudnik, ki je pred dobrima dvema letoma izkazal interes za gradnjo omrežja na tem območju, a ga ni uresničil. Na Mirni so ogorčeni. Na tem območju je največ prebivalcev občine in posameznikov, ki imajo obrt ali podjetje, a so z redkimi izjemami ob glavni cesti ostali praznih rok.

S pomočjo občine, ki je zainteresirana za dostop do širokopasovnega omrežja za vse občane, so v kratkem času zbrali skoraj 500 podpisov nezadovoljnih občanov. Posredovali jih bodo Agenciji za pošto in elektronske komunikacije (Apek), od katere pričakujejo, da bo od skrivnostnega ponudnika – kdo je, je menda poslovna skrivnost – zahtevala izgradnjo omrežja na območju Mirne in Zabrdja, ki ni vključeno v projekt GOŠO, ali pa omogočila vključitev vanj.