Mirnska dolina pretežno pokrita z mrežo defibrilatorjev

ZD Trebnje sicer na območju občin Mirnske doline skrbi za primarno zdravstveno oskrbo približno 20.000 ljudi.

Objavljeno
01. december 2015 13.32
S. P., STA
S. P., STA
Trebnje − Zdravstveni dom (ZD) Trebnje je danes od donatorjev dobil nekaj manj kot 4000 evrov za nakup treh avtomatskih defibrilatorjev, ki jih bodo v okviru uvajanja sistema zgodnje zunajbolnišnične defibrilacije dodali 29 tovrstnim napravam v Mirnski dolini. Da bodo pokrili mrežo vseh približno 200 območnih vasi, pa potrebujejo še tri.

Direktorica ZD Trebnje Vera Rozman je za STA povedala, da bodo omenjene defibrilatorje dodali sistemu zunajbolnišnične defibrilacije, ki so ga zadnji dve leti vzpostavili na območju trebanjske upravne enote oziroma občin Mirnske doline, Trebnje, Mirna, Mokronog - Trebelno in Šentrupert. Denar za njihove omarice pa bosta prispevali občini Mokronog - Trebelno in Šentrupert.

Na območju ZD Trebnje, kjer je večina od tamkajšnjih 200 vasi in naselij za pravočasno ukrepanje reševalne ekipe zdravstvenega doma preveč oddaljena, so omenjeni sistem v okviru vsedržavnega projekta Milijon srčnih točk začeli uvajati pred dvema letoma. Nove aparate pa bodo namestili v najbolj oddaljenih vaseh Dolenje Jesenice, Velika Strmica in Ornuška vas, je dodala.

ZD Trebnje sicer na območju občin Mirnske doline skrbi za primarno zdravstveno oskrbo približno 20.000 ljudi. Med letošnjimi večjimi naložbami pa je direktorica navedla energetsko prenovo mokronoške zdravstvene postaje in prenovo ter povečanje trebanjskega laboratorija, s čimer so skrajšali tamkajšnje čakalne vrste.

Za letošnje naložbe so v ZD Trebnje skupaj namenili približno 270.000 evrov lastnega denarja. Za energetsko sanacijo so dodatnih 43.000 evrov dobili iz projekta energetske sanacije osnovnih šol, vrtcev in zdravstvenih domov ter dodatnih 12.000 evrov iz razpisa za nabavo urgentnih ultrazvočnih naprav ministrstva za zdravje, je še povedala Rozmanova.