Miro Cerar se ni oglasil pri Andreju Fištravcu

Maribor naj po mnenju premiera sam nakaže rešitve in država bo potem lažje pomagala.

Objavljeno
29. september 2014 21.30
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Maribor – Po večkratnih povabilih občinskega vodstva je v Maribor včeraj vendarle prišel predsednik vlade Miro Cerar. A na občini se ni ustavil, raje kot z županom Andrejem Fištravcem se je družil z županskim kandidatom SMC Antonom Kranjcem.

Zaradi številnih gospodarskih in socialnih težav v Mariboru, predvsem zaradi velike brezposelnost in grožnje s stečajem Športnega centra Pohorje (ŠC), se hoče župan Fištravec že nekaj časa sestati s Cerarjem. Na srečanju z mariborskimi poslanci 1. septembra je dejal, da je sestanek z njim pričakoval še v tistem tednu, a ga ni dočakal niti včeraj.

Predsednik vlade Miro Cerar se je med obiskom ustavil v poslovno-proizvodni coni Tezno, naslednja postaja pa je že bil štab SMC, kjer so mu predstavili razmere na v gospodarstvu, podjetništvu in obrti.

»Obžalujem, da Maribor gospoda Cerarja zanima le kot predsednika stranke v predvolilnem obdobju, kot premier pa je neodziven,« je včeraj dejal Andrej Fištravec. Pri tem je spomnil, da je podobno ravnala »tudi prejšnja predsednica vlade Alenka Bratušek, ki se je raje družila na maturantski četvorki, gospodarske konference z mednarodnimi vlagatelji v Mariboru pa se na naše povabilo ni udeležila«.

Cerar je včeraj povedal, da je v Maribor prišel predvsem kot predsednik stranke, zato v njegovem urniku obisk pri županu Fištravcu ni bil predviden: »Bo pa v prihodnje zanesljivo veliko priložnosti.«

Kljub temu se Cerar ni mogel izogniti vprašanju o finančni stiski ŠC Pohorje, ki je v lasti državne slabe banke. Poudaril je, da se vlada težav zaveda in da bo podjetje deležno polne pozornosti: »Pomembno je, da tudi sami v Mariboru nakažete rešitve, da izkoristite vse intelektualne, praktične in druge potenciale, da pokažete, kaj bi bila optimalna rešitev.« Ob takšnem scenariju bo tudi država lažje pristopila k pomoči, meni Cerar.

Da so gospodarske razmere v Podravju slabe, je Cerarja opozorila direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik. Po njenih besedah je od leta 2007 ugasnilo 2038 podjetij, od tega 28 velikih. Vprašanje, kje je 66,2 milijona evrov pomoči, ki jih je lani mariborski regiji in delu Koroške odobrila vlada Alenke Bratušek (doslej je bil sproščen le majhen del tega zneska), je zato več kot na mestu. Cerar zagotavlja, da ga bo z ministri načel še v teh dneh.