Mišič spet trguje s piransko občino

V zameno za cesto in pločnik v Luciji bi od občine odkupil  funkcionalno zemljišče na piranskem obzidju.

Objavljeno
12. marec 2012 21.15
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Piran – Poslanec in nekdanji piranski podžupan Gašpar Mišič spet trguje z občino Piran. Prodaja ji cesto in pločnik v Luciji in dostopno pot s stopniščem na piransko obzidje, kjer bi v zameno od nje odkupil 486 kvadratnih metrov funkcionalnega zemljišča. Doplačati mora še 21.552 evrov.

Piranski svetniki bodo o poslu odločali na današnji seji. Občina je pravzaprav dolžna kupiti njegovo zemljišče ob Rezidenci Park v Luciji, na katerem sta javna cesta in pločnik. Gašparjevo podjetje Gasspar je pred nekaj manj kot desetimi leti v Luciji odkupilo zemljišče nekdanjega skladišča in upravnih prostorov Mercator Degroja, kjer so pozneje zgradili nadstandardne stanovanjske bloke. Občina je cesto in pločnik uredila na 628 kvadratnih metrih Mišičeve parcele, zato mora v skladu z zakonom zemljišče odkupiti.

Na vprašanje, zakaj se to ni zgodilo že v preteklosti, je Gašpar Gašpar Mišič odgovoril, da je bil za to kriv nepodpisan sporazum glede urbanistične pogodbe. Odkup je bil po pogodbi odvisen od sklenitve sporazuma, s katerim sta občina in nepremičninar uredila terjatve in obveznosti. Med gradnjo in po njej je namreč Mišič trdil, da je občini preplačal komunalni prispevek. To je pozneje potrdil tudi revizor, ki je po Gašparjevih besedah ugotovil, da je preplačal komunalni prispevek za kar 850.000 evrov. Z ugotovitvijo revizije dolgo ni bil seznanjen, tako da je terjatev zastarala. Da ne bi bilo več zapletov, sta januarja s piranskim županom Petrom Bossmanom vendarle sklenila sporazum o ureditvi medsebojnih obveznosti.

Občina bo zdaj odkupila od Mišiča 628 kvadratnih metrov zemljišč v Luciji po 153 evrov za kvadratni meter in 42 kvadratnih metrov dostopne poti s stopniščem na piransko obzidje po ceni 265 evrov za meter. Hkrati mu bo prodala 486 kvadratnih metrov funkcionalnega zemljišča ob hiši pri piranskem obzidju po ceni 265 evrov za meter.

V tem poslu morata z ženo Tatjano Celarc doplačati še 21.552 evrov. Hkrati bosta zakonca Mišič dovolila občini služnostno pot preko svoje parcele do zemljišča ob obzidju, ko bodo na njem potrebna dela ali posegi. Družina Mišič je pridobila samo funkcionalno zemljišče, velika večina zemljišč okoli hiše je še naprej v občinski lasti. Tudi tisti del zemlje, po kateri vodi pot do hiše, za katero Mišič pravi, da je javna, čeprav je zaprta s portonom. V hiši pod piranskim obzidjem družina Mišič ne živi stalno. Prebivajo raje v stanovanju v Rezidenci Park v Luciji.