Mišič: Virant naj razmisli o odstopu z vseh političnih funkcij

Mišič je je zgrožen nad Virantovo izjavo o »mafijskem kadrovanju«. Erjavec danes o »lobističnem kadrovanju«.

Objavljeno
29. avgust 2013 14.08
vvo luka koper
Boris Šuligoj, Koper, Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Boris Šuligoj, Koper, Ni. Č., Pi. K., Delo.si

Ljubljana, Koper - »To, kar se zdaj dogaja s Sodom v Luki Koper, kaže, da je slovenska politika izgubila kompas, da se ji je zmešalo, lobisti imajo tako močan vpliv, da so zmešali slovensko politično situacijo in v duševni zmedenosti se vse dogaja na hitrico,« je danes pred prvim uradnim obiskom pri predsedniku uprave Luke Koper Bojanu Branku izjavil Gašpar Gašpar Mišič.

Mišič: Sporne so moje izkušnje?

Novo imenovani predsednik uprave Luke Koper je poudaril, da je bil legitimno izvoljen s strani zaposlenih, predstavnikov lokalne skupnosti in enega predstavnika kapitala, s tremi galsovi proti in enim vzdržanim. »Kaj je tukaj protizakonitega? Sem kaj zakrivil? Sem naredil kaj drugega? Sem morda obsojen? Ali sem morda naredil kaj slabega za državo? Ničesar! Samo napovedal transparentno poslovanje in vodenje državnega subjekta. V njem se preveč krade in nihče ne odgovarja. To je posledica korporativnega upravljanja "po slovensko". To pomeni tako, da se je politično imenovalo člane v NS, potem ti izberejo robota v upravo, ki dela po nareku tistih, ki so jih izvolili. Jaz želim dokazati, da si Slovenija zasluži več,« je dejal Mišič in pojasnil, da je naročil prvemu finančniku Marku Remsu, da bi že ob prihodu v podjetje pogledal dejansko finančno stanje v družbi.

»Luka je samo eden od gospodarskih subjektov, na katerega so prisesani številni posamezniki s svetovalnimi pogodbami, pavšali...«

»Zakaj bi potrebovali tujce, da bi vodili gospodarske subjekte ali slovensko državo? To je žalitev slovenske akademije, slovenskih strokovnjakov.«

»Sporne naj bi bile moje izkušnje, ki imam veliko let dela v pomorstvu, gradbeništvu, inženirstvu, politiki. Bil sem primeren kot državni sekretar za vodenje velikih infrastrukturnih projektov in za pomoč podjetjem v težavah. Cimos ima 7000 zaposlenih in generira 420 milijonov evrov. Tam sem bil primeren. V Luki pa nenadoma nisem, ali kaj? «

Mišič je dejal, da je dobil veliko svaril in nasvetov prijateljev, da naj bo previden, da naj se raje odloči za poslanca, vendar se za svoje življenej ne boji. »Tega ne jemljem resno, ker živimo v varni državi, Bolj mi mečejo polena pod noge, bolj bodo doživeli nasprotno, ker pretiravajo z uničevanjem moje osebnosti. Samo en teden potrebujem, da držim krmilo v rokah, da razgalim, kar je treba razgaliti. Če me razrešijo, nič hudega, bodo pokazali pravi obraz slovenske politike in zakaj je Slovenija v rdečih številkah. Prišel bo čas, ko bom razkril bistveno več.«

Danes Mišič še ni vedel, kdaj bo podpisal pogodbo. Drugi človek uprave Marko Rems se mu zdi dober, vendar mora preveriti, ali se bosta lahko ujela. Za Nebojšo Topiča, ki naj bi prišel v upravo iz vrst sindikata žerjavistov je dejal, da ne pride v poštev.

Mišič: Erjavec je pokazal, kaj je politično kadrovanje

Imenovanje Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper še vedno sproža burne odzive.

Predsednik Desusa Karl Erjavec meni, da bi bilo nesprejemljivo, če bi Mišič na čelu Luke Koper ostal denimo do novega leta. »Mislim, da to škoduje interesom Luke Koper,« je povedal Erjavec in poudaril, da je treba preprečiti to »lobistično kadrovanje«.

Na drugi strani je Gašpar Mišič zgrožen zaradi izjav o mafijskem kadrovanju. Predsednik DL Gregor Virant je včeraj namreč ocenil, da »v tem primeru ni šlo toliko za politično kadrovanje, ampak bolj za ene vrste mafijsko kadrovanje«.

Danes je Virant dodal, da sta z generalnim direktorjem policije Stanislavom Venigerjem dogovorjena, da policija stopi v kontakt s Komisijo za preprečevanje korupcije, ki primer že proučuje. S temi besedami je minister odgovoril na vprašanje, ali bo kot notranji minister preganjal to »mafijo«, o kateri je govoril.

»Visok politik, predsednik koalicijske stranke, minister v aktualni vladi, je delavce in Luko Koper označil za mafijo. Če v tej državi visoki politiki označujejo za mafijo delavce in lokalno skupnost, potem v slovenski politiki nimajo kaj iskati,« je dejal Mišič. Hkrati meni, da bi Virant »zaradi tako grobega napada na delavstvo« lahko kvečjemu razmislil o odstopu z vseh političnih funkcij.

Kot je dejal Mišič, ga »skrbi in boli«, da je bil označen za mafijski kader, kljub temu, da je bil izvoljen in potrjen zakonito in po vseh predpisih. »Luka Koper ni last politikov, lastnikov ali skrbnikov državnega premoženja, temveč je kot državno podjetje last slehernega državljana,« je poudaril.

Po Mišičevi oceni je Erjavec s tem, ko je javno usmerjal nadzornika Nikolaja Abrahamsberga, kako naj glasuje, samo pokazal, da je to dejansko politično kadrovanje. Prav tako je po besedah Mišiča glasovanje narekoval predsednik SD Igor Lukšič. »Zanimivo, da se združenje nadzornikov ni odzvalo na takšne politične diktate,« je še poudaril Mišič.

Zahteva Slovenske odškodninske družbe (Sod) za sklic skupščine Luke Koper in predlog zamenjave vseh predstavnikov kapitala v nadzornem svetu pa po njegovem prepričanju »ustvarja veliko nepotrebnih razprtij«.