Mivko s kadmijem in svincem našli že v 25 vrtcih

Državni zdravstveni inšpektorat je danes odkril, da imajo še v dveh vrtcih v peskovnikih onesnaženo mivko. Tako je število vrtcev, kjer so imeli v svojih peskovnikih mivko z nekajkrat preseženimi vrednostmi svinca in kadmija, naraslo na 25.

Objavljeno
14. marec 2007 19.16
Sestanek staršev in predstvanikov Zavoda za zdravstveno varstvo Celje
Ljubljana – Zdravstveni inšpektorat RS je danes odkril, da imajo še v dveh vrtcih v peskovnikih sporno mivko proizvajalca Rudnik svinca in cinka Mežica iz Žerjava pri Mežici, so sporočili z ministrstva za zdravje. Tako je število vrtcev, kjer so imeli v svojih peskovnikih onesnaženo mivko, naraslo na 25. Zdravstveni inšpektorat proti proizvajalcu mivke ne bo ukrepal, saj za to nima nobenih pristojnosti, pojasnjujejo na ministrstvu. To je namreč naloga tržnega inšpektorata.

Kot je sporočil Darko Mehikić z republiškega zdravstvenega inšpektorata, so izdelek proizvajalca Rudnik svinca in cinka Mežica v zapiranju – Gradbeni materiali iz Žerjava pri Mežici v petih vrtcih že zamenjali, v osemnajstih bodo to naredili kmalu. Dotlej bodo otrokom preprečili dostop v peskovnike. Pri tem se zastavlja vprašanje, kdo je družbi, ki je v državni lasti, dovolil izdelovanje materialov iz rudniške jalovine, torej iz onesnaženih rudniških odpadkov.

Onesnaženo mivko so zdravstveni inšpektorji iz Celja odkrili v vrtcih v Slovenskih Konjicah (enota Tatenbach), Podčetrtku, Bistrici ob Sotli in Vitanjah. V Mariboru so jo našli v Vzgojno-varstvenem zavodu Jadvige Golež, a je še niso uporabili, na Gorenjskem je sicer samo v Medvodah, vendar v kar treh vrtcih tamkajšnjega vzgojno-varstvenega zavoda Medvode – v enotah Pirniče, Smlednik in Ostržek. Na Koroškem so jo odkrili v Dravogradu oziroma v vrtcih Brezno in Podvelka.

Precej več vrtcev je zastrupljeno koroško mivko uporabljalo v ljubljanski območni enoti zdravstvenega inšpektorata. Odkrili so jo v štirih enotah brezoviškega vrtca, kjer je pomešana z drugo mivko, v sedmih enotah Vzgojno- varstvenega zavoda Kekec v Grosupljem, v peskovnikih ljubljanske osnovne šole Janka Kersnika na Brdu (v vrtcu Medo) in v vrtcu Vojke Napokoj osnovne šole Moravče.

Več o tem v tiskanem Delu.