Mladi šahisti proti Rudolfu

Novomeška Fakulteta za informacijske študije bo s superračunalnikom razširila sodelovanje z gospodarstvom

Objavljeno
28. avgust 2014 18.41
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Novo mesto - Mladi člani Šahovskega društva Krka Novo mesto so se danes pomerili na šahovskem turnirju v prostorih novomeške Fakultete za informacijske študije (FIŠ). Vsi so imeli istega nasprotnika - superračunalnik, ki so ga včeraj krstili za Rudolfa.

Prvi superračunalnik na Dolenjskem - v vsej državi jih je pet - je dobil za Novo mesto zgodovinsko pomembno ime Rudolf preko natečaja. Predlagal ga je Sevničan Milan Beričič, ki je zanj prejel nagrado. Rudolf, ljubkovalno Rudy, se je kljub odličnim nasprotnikom včeraj dobro držal in z zmago upravičil naziv superračunalnika.

Rudolf po besedah vodje projekta Nadje Damij ni navaden računalnik z monitorjem in miško, ampak gre za sistem zelo hitrih računskih enot oziroma vozlišč, ki so povezana s hitro povezavo. To omogoča hkratno reševanje več problemov ter hitrejše iskanje in preizkušanje rešitev. »Proces, ki bi na navadnem računalniku potekal več tednov, lahko superračunalnik računsko reši v nekaj urah,« je povedala Damijeva. Poganja ga 700 procesorskih jeder, ima štiri terabajte spomina DDR3 RAM, za podatke pa je na voljo sto terabajtov diskovnih zmogljivosti. Vsa oprema je postavljena v podatkovnem centru novomeškega podjetja Mikrografija.

FIŠ že dve tretjini denarja zagotovi s projekti

Visokozmogljivi sistem bo omogočil hitrejše raziskave in učinkovitejšo obdelavo zelo velikih količin podatkov, s tem pa uspešnejše procese v industriji in drugih panogah. Fakulteta bo Rudolfa uporabljala zlasti za zahtevne simulacije tehnoloških mrež po vzoru bio-mrež, kategorizacijo in simulacijo dokumentnih tokov, simulacije poslovnih procesov, proizvodnje, transporta, logistike in simulacije v medicini.

Po besedah dekana Janeza Povha fakulteta s tem sistemom vstopa v pomembna evropska partnerstva, nadgrajuje raziskovalno dejavnost, pridobiva nove sodelavce in utrjuje sodelovanje z gospodarstvom. Sodelujejo že s Podgorjem Šentjernej, novomeškim TPV, Adrio Mobil, Famm Logatec itd. FIŠ, ki deluje šest let in ima v štirih študijskih programih (peti - računalništvo in spletne tehnologije - je bil za jesen 2015 potrjen pred kratkim) letos 240 študentov, že dve tretjini sredstev zasluži s projekti. Rudolf bo to še popravil.

Evropski denar za Rudolfa

Računalniški sistem z visoko zmogljivostjo v Novem mestu vzpostavljajo v okviru projekta Kreativno jedro: Simulacije, ki na FIŠ poteka od januarja 2013 in bo končan sredi prihodnjega leta. Financiran je iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Sistem je skupaj z namestitvijo vreden 416.000 evrov, ves projekt pa skoraj milijon evrov.