Mladi za strožje ukrepe proti tobaku

Ker tobačna industrija v svojem oglaševanju cilja predvsem na mlade, je za njihovo zaščito nujno soupravljanje starejših in mladih, menijo v predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji.

Objavljeno
01. marec 2007 16.02
Tomaž Čakš s katedre za javno zdravje - higiena ljubljanske medicinske fakultete
Ljubljana - "Nič za nas brez nas," je bil glavni poudarek današnje novinarske konference na predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji, na kateri so predstavili protikadilsko kampanjo Evropske komisije z nazivom "HELP - Za življenje brez tobaka" in Evropski manifest mladih za življenje brez tobaka. Tobačna industrija namreč v svojem oglaševanju cilja predvsem na mlade in zato je za njihovo zaščito nujno potrebno soupravljanje starejših in mladih.

Predstavnika mladih iz Slovenije, ki so sodelovali pri pripravi manifesta, Ana Luin ter Jan Peloza, sta izpostavila besede evropskega komisarja za zdravje Markosa Kiprianuja. Ta je namreč v eni svojih izjav dejal, da manifest kaže, kako mladi Evrope pomagajo pri izgradnji zdrave Evrope - Evrope brez tobaka.

Konkretni predlogi za omejevanje uporabe tobaka

Slovenska skupina je pri pripravi manifesta podala nekaj konkretnih predlogov za omejevanje uporabe tobaka. Po njihovi zaslugi so tako v manifestu določila, da bi morali biti nikotinski nadomestki cenejši kot cigarete, da bi morali poostriti izvajanje nadzora nad spodnjo starostno mejo za prodajo tobačnih izdelkov (18 let), embalaža tobačnih izdelkov bi morala biti črno-bela, brez logotipov in barvnih znakov ter s poenoteno pisavo.

Predlagali so tudi, da bi bila prepoved kajenja na javnih prostorih popolna, delež od prodaje tobačnih izdelkov pa bi se moral nameniti za programe preprečevanja, nadomestil in prenehanja kajenja (tobačni evro).

Po mnenju slovenskih predstavnikov je dejstvo, da le malokateri začnejo kaditi po 18. letu, dokaz za to, da gre pri vsem za zaroto tobačne industrije proti mladim in zato morajo biti prizadevanja usmerjena v zaščito mladih ter še posebej otrok.

Čakš: Pri kajenju gre za odvisnost, ki jo povzroča nikotin

Nacionalni sodelavec Svetovne zdravstvene organizacije za področje tobaka Tomaž Čakš pa je poudaril, da gre pri kajenju za odvisnost, ki jo povzroča nikotin. Najbolj ogroženi so po njegovih besedah predvsem mladi in v zadnjem času zlasti mlada dekleta in nanje tobačna industrija še posebej cilja. Pričeti s kajenjem v zgodnji mladosti pa pomeni tudi večjo verjetnost, da bodo posledice za zdravje osebe kasneje hujše.

Na odločitev za pričetek kajenja vplivajo po Čakšovem mnenju trije dejavniki, in sicer človek sam, njegova družba ter okolje, v katerem se giblje. Predlog slovenskega zakona, ki bo med drugim prepovedal kajenje na javnih mestih, se osredotoča predvsem na spremembe okolja, ki naj ljudi ne bi spodbujalo h kajenju. Zakon pa naj bi seveda zaščitil tudi pasivne kadilce, saj je njihova pravica do zraka brez tobačnega dima nad pravico kadilcev do kajenja, je še dejal Čakš.

Po svetu za posledicami kajenja umre letno okoli 5 milijonov ljudi

Komunikacijska kampanja HELP Evropske komisije traja že od 1. marca leta 2005, sestavljajo pa jo predvsem televizijski oglasi, sporočila za medije, akcije meritev prisotnosti ogljikovega monoksida v pljučih ter novinarske konference. Evropski manifest mladih je skupna pobuda kampanje HELP ter Evropskega foruma mladih. Njegovo dokončno besedilo je bilo sprejeto maja lani na konferenci v Belgiji, ki se je je udeležilo skoraj 200 predstavnikov mladinskih organizacij iz 25 evropskih držav.

Po svetu sicer po podatkih komisije za posledicami kajenja umre letno okoli 5 milijonov ljudi, samo v Evropski uniji pa 650.000. Zgolj za posledicami pasivnega kajenja pa letno v EU umre okoli 79.000 oseb.