Mladim podjetnikom še dva inkubatorja

Koroški podjetniški inkubatorji: sedem milijonov za zidove, zdaj potrebujejo denar še za podporne dejavnosti za mlade podjetnike.

Objavljeno
09. september 2014 22.54
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Ravne na Koroškem – V ravenski poslovni coni so včeraj odprli šesti koroški podjetniški inkubator, konec meseca načrtujejo odprtje še v Radljah ob Dravi. Oba bosta namenjena proizvodnim dejavnostim, medtem ko so pisarniški inkubatorji že skoraj v celoti zasedeni. Mladim podjetnikom bi radi poleg prostorov zagotovili tudi podporne aktivnosti.

Koroški podjetniški inkubatorji so prve inkubirance sprejeli konec leta 2010 in v začetku 2011 na Ravnah in v Radljah, sledila sta inkubatorja v Dravogradu in Slovenj Gradcu. Mladim podjetnikom, katerih podjetja ne smejo biti starejša od dveh let, ponujajo poceni najem prostorov – mesečni najem pisarniških prostorov v prvem letu stane evro na kvadratni meter, proizvodnih prostorov pa 80 centov.

»Glede na zasedenost so mladim podjetnikom dobrodošla pomoč,« ugotavlja Jure Knez iz Regionalne razvojne agencije Koroška, ki upravlja z inkubatorji in izbira podjetnike za vstop. Doslej so denar dobili le za zidove, za podporne dejavnosti – svetovanja, izobraževanja, pomoč pri birokraciji, vodenju financ – pa sredstev ni bilo. Zato so se prijavili na državni razpis.

Že več uspešnih inkubirancev

Od 36 pisarn so na voljo le tri, proizvodni prostori pa so polno zasedeni. Na Ravnah so včeraj odprli še šest novih, za katere je javni poziv že odprt, v Radljah pa jih bo konec meseca v novem inkubatorju na voljo še osem. V stavbi slovenjgraške upravne enote so na voljo dodatne pisarne, ki so ostale prazne po odhodu več državnih ustanov. Slovenjgraška občina jih po manj strogih pogojih ponuja podjetnikom. »Ker ne gre za enako kakovostne prostore kot v novih inkubatorjih, so pogoji za najem milejši,« pravi Knez. »Želimo spodbuditi nova, inovativna podjetja, ki ponujajo nove, drugačne izdelke in storitve. Na Koroškem je potencial za to manjši kot v Mariboru ali Ljubljani, a v naših inkubatorjih je že kar nekaj uspešnih podjetij.« Med njimi je Aventa, ki ji je z aplikacijo za povezovanje tiska in pametnih telefonov uspel svetovni preboj. Knez pa med uspešnimi inkubiranci našteva še podjetja Troja, Narda in Hipra ter največjo slovensko polžjo farmo Perun. Gradnja inkubatorjev in poslovne cone je ena od potez občine za spodbujanje gospodarstva, je ob odprtju MPIK2 povedal župan Raven Tomaž Rožen. »V poslovni coni na 14 hektarih, kjer je tudi inkubator, so že proizvodne hale, kar kaže, da so podjetniki prepoznali ugodnosti.« Po Roženovi oceni bo poslovna cona zadostovala za naslednjih deset let. Da so inkubatorji za obrtnike neprecenljiva pomoč na poti do cilja, je prepričan tudi predsednik ravenske obrtno-podjetniške zbornice Roman Krivograd.