Mladinske knjige spomladi v Namo

Za nove prostore je občina odšetela 580.000 evrov

Objavljeno
13. september 2012 16.25
Posodobljeno
13. september 2012 21.00
knjiznica skofja loka
Špela Ankele, Kranj
Špela Ankele, Kranj

Škofja Loka - Osrednjo loško knjižnico Ivana Tavčarja zadnja leta pesti huda prostorska stiska. Vsaj delno jo bodo rešili spomladi, ko bodo mladinski oddelek preselil v vrhnje nadstropje blagovnice Nama. Za nakup prostorov bo občina odštela 580.000 evrov.

Knjižnica bo pridobila celotno drugo nadstropje Name, z izjemo prostorov Radia Sora, so pojasnili na škofjeloški občini in dodali, da bodo kasneje ocenili, ali bi bilo celotno knjižnico smiselno razširiti na dve nadstropji blagovnice ali pa v prostore nekdanje vojašnice, kot je bilo načrtovano doslej.

Ne eno ne drugo pa se ne bo zgodilo kmalu. »Zaradi obsežnih investicij v novo kanalizacijsko in vodovodno omrežje bo izvedba celotne investicije v novo sodobno knjižnico morala počakati še vsaj pet let,« je dejal Jernej Tavčar s škofjeloške občine.

V knjižnici se že pripravljajo na selitev približno 28.000 enot, kolikor jih imajo v mladinskem oddelku. Za ta oddelek bo dovolj nekaj manj kot tretjina zgornjega nadstropja Name, je pojasnil direktor knjižnice Matjaž Eržen: »S selitvijo bomo pridobili okoli 230 kvadratnih metrov. Ko bomo mladinske knjige preselil, bomo v matični knjižnici lahko uredili čitalnico in prerazporedili del gradiva, ki ga imamo zdaj v kleti.«

O tem, ali bi celotno knjižnico, torej 120.000 enot gradiva, kasneje raje selili v Namo ali v nekdanjo vojašnico, pa direktor knjižnice pravi: »Nama je boljša lokacija, a tam bi bilo treba poleg vrhnjega v knjižnico preurediti še celotno prvo nadstropje.«

Po grobih izračunih bi zgolj obnova dveh nadstropij blagovnice brez odkupa stala 3,5 milijona evra. Že pred štirimi leti pa so ocenili, da bi ureditev knjižnice v nekdanji vojašnici stala 5,2 milijona evrov.
Lastnica zgradbe na Šolski ulici, kjer ima prostore osrednja loška knjižnica, je Gorenjska banka. Ta objekt z najemnikom vred že nekaj let neuspešno prodaja za skoraj pol milijona evrov.