Mnenje Barbare Brezigar bo verjetno negativno

Na vrhovnem državnem tožilstvu je potekal sestanek generalne državne tožilke Barbare Brezigar z vodji okrožnih državnih tožilstev. Na njem so obravnavali problematiko pritiska politikov na državno tožilstvo.

Objavljeno
11. september 2009 22.21
Majda Vukelić
Majda Vukelić
Ljubljana - Na vrhovnem državnem tožilstvu je včeraj potekal sestanek generalne državne tožilke Barbare Brezigar z vodji okrožnih državnih tožilstev. Na njem so med drugim obravnavali problematiko nadzora pravosodnega ministrstva nad poslovanjem ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva in pritiska politikov na državno tožilstvo ter se seznanili z obravnavo letnega poročila o delu tožilstva v preteklem letu na parlamentarnem odboru za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje. Tako so po sestanku sporočili z vrhovnega državnega tožilstva. Podrobnosti sestanka niso znane, neuradno je vodja ljubljanskega okrožnega tožilstva Tamara Gregorčič, ki je prejšnji teden zavrnila izredni nadzor pravosodnega ministrstva nad delom tega tožilstva, za svojo odločitev dobila podporo drugih tožilcev - vsaj tistih, ki so sodelovali v razpravi.

Svetovalka za odnose z javnostjo vrhovnega državnega tožilstva Marjetka Raušl Lesjak nam je pojasnila, da generalna državna tožilka Barbara Brezigar včeraj še ni prejela četrtkove zahteve vlade, naj v petih dneh da mnenje o odločbi ministra za pravosodje Aleša Zalarja, ki je 2. septembra odredil izredni pravosodni nadzor nad poslovanjem okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani in o stališču vodje tega tožilstva Tamare Gregorčič, ki je nadzor štiričlanske skupine pravosodnega ministrstva zavrnila, ker je presodila, da bi z njim »nedovoljeno posegali v samostojnost državnega tožilca«. Mnenje bo Brezigarjeva zagotovo poslala v predpisanem roku, v njem pa bo, kot smo neuradno izvedeli, ponovila stališče, da odločitev ministra o uvedbi nadzora pravnoprocesno ni »čista« in da gre za nedovoljen poseg v konkretno zadevo, saj je zdaj na sodišču, da odloči o uvedbi preiskave v zadevi Berglund.

 

Iz sobotne tiskane izdaje Dela