Množica na čilijih

Zmagovalca za Zlati habanero so morali določiti z žrebom

Objavljeno
05. oktober 2015 17.49
Čili
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Šmarje pri Jelšah - Ker je bi Prvi čili festival v Sloveniji že pred dvema tednoma v Ljubljani, so svoj festival v Šmarju pri Jelšah poimenovali Prvi pravi čili festival. V nedeljo si ga je na trgu pred kulturnim domom ogledalo okoli dva tisoč obiskovalcev, na tekmovanju v uživanju čilijev pa se je pomerilo 30 tekmovalcev in tekmovalk.

Organizator Matic Vizjak je povedal, da je kljub nekaterim podobnim dogodkom šmarski festival vse presegel po številu razstavljavcev in spremljevalnem programu. Na stojnicah je namreč svoje pridelke čilijev in izdelke iz njih predstavilo 30 razstavljavcev, državnega prvenstva v uživanju čilijev pa so se udeležile tudi trim ženske.

Ko je 17 tekmovalcev po petih pekočih čilijih odpadlo in jih je 13 pojedlo še dodaten čili, čili carolina reaper, ki velja za najbolj pekoč čili vseh čilijev. Zmagovalca med zmagovalci je zato na koncu moral določiti žreb. Prvak je postal Robi Petek s Sladke Gore, drugi je bil Mariborčan Sašo Križman, tretji pa Ljubljančan Andrej Mihelič. Vse do pekoče konca so zdržala tudi vsa tri dekleta, za kraljico čilija pa so razglasili Sonjo Gobec iz Rogaške Slatine.

Na festivalu, ki se je v nedeljo začel ob 10. Uri dopoldan in končal popoldan, so se predstavili skoraj vsi izdelovalci čili omak iz najrazličnejših koncev Slovenije - od Obale do Ljubljane in Maribora. Obiskovalci so lahko poskušali jedi s čiliji, kupovali izdelke in prisluhnili predavanju o vzgoji čilijev.