Močan veter podiral drevesa in odkrival strehe

Najhuje je bilo v občini Lovrenc na Pohorju, kjer škodo, ki jo je povzročilo neurje, ocenjujejo na milijon evrov.

Objavljeno
02. junij 2017 21.53
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana, Lovrenc na Pohorju - Neurje, ki je v četrtek zvečer zajelo dele države, je povzročalo kar nekaj težav. Močno deževje je zalilo nekaj objektov, hud veter je odkrival strehe in podiral drevesa. Najhuje je bilo v občini Lovrenc na Pohorju, kjer škodo ocenjujejo na milijon evrov. Zaradi razmočene zemlje so se prožili zemeljski plazovi, 15 hiš je bilo odrezanih od sveta.

Na območju občine Lovrenc na Pohorju se je zamašilo približno 20 cestnih propustov. Gasilci so iz poplavljenih objektov vodo izčrpali, podrta drevesa odstranili, zamašene propuste pa odmašili. Eno drevo je padlo na žice daljnovoda, kar je povzročilo manjši požar v naravi, zaradi razmočene zemlje pa sta se utrgala dva zemeljska plazova. Oba zemeljska plazova so ustrezno zaščitili, sledila pa bo nadaljnja sanacija. Neurje z močnim nalivom je na cesto Ruta-Lovrenc na Pohorju naneslo kamenje. Cesta je bila neprevozna tudi zaradi več podrtih dreves, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Po poročanju medijev je v Občini Lovrenc na Pohorju nastalo vsaj za milijon evrov škode. Domačinom so pri odstranjevanju posledic pomagali gasilci. Župan Joško Manfreda je dejal, da če bi država vlagala v sanacijo ceste, težav ne bi imeli. Po njegovi oceni je sicer samo na občinski infrastrukturi nastalo za okoli pol milijona evrov škode, v občinskem proračunu pa denarja za sanacijo ni dovolj.

Voda je zalila tudi tamkajšnji lesno-predelovalni obrat Marlesa, kjer je nastalo za več 100.000 evrov škode, proizvodnja pa naj bi stala več mesecev.

Meteorna voda je zalila in ogrožala več objektov tudi na območju občine Podvelka, sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov. Več cest je neprevoznih, sanirajo jih dežurni delavci celjskega cestnega podjetja. Na železniško progo v naselju Rdeči Breg se je sprožil plaz, sanirajo ga železniški dežurni delavci.

Deževje je zalilo kletne prostore večstanovanjskega objekta v Pamečah v občini Slovenj Gradec.

V naselju Brege v občini Krško je močno neurje razkrilo strehe na sedmih stanovanjskih hišah, gasilci so morali črpati vodo iz poslovnega in stanovanjskega objekta v Krškem in Leskovcu pri Krškem, iz prostorov podjetja v naselju Žadovinek in iz kleti stanovanjskega objekta v naselju Spodnji Stari Grad. V Leskovcu pri Krškem so gasilci črpali meteorno vodo tudi iz odtočnih kanalov.

Veliko dela so imeli tudi gasilci v občini Brežice, kjer so izčrpali meteorne vode iz kleti treh stanovanjskih objektov v naselju Dolenje Skopice. Meteorno vodo so izčrpali tudi iz kleti dveh stanovanjskih objektov v naselju Gorenje Skopice in odstranili podrto drevo, ki je oviralo promet. Dež je zalil še klet gradbišča Osnovne šole Cerklje ob Krki.

Podrta drevesa so promet ovirala tudi v občini Metlika in Trebnje. Meteorna voda je poplavila kletne prostore stanovanjske hiše tudi v naselju Zagorica v občini Mirna in v Novem mestu.