Močno neurje odkrivalo strehe in podiralo drevesa

Slovenijo je v noči na torek zajelo močno neurje z nalivi, v katerem je med drugim odkrivalo strehe in podiralo drevesa.

Objavljeno
25. september 2012 08.21
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA

Med močnim neurjem z nalivi je veter med drugim odkrival strehe in podiral drevesa ter povzročalo lokalne izpade električne energije. Neurje se je začelo v zahodni, nato pa nadaljevalo v osrednjo in naprej vzhodno Slovenijo, poroča STA.

V Portorožu je neurje podrlo drevo čez cesto na Poti pomorščakov, v Idriji in Vipavi pa je močan veter odkril streho.

V Kopru je meteorna voda zašla v stanovanje.

V kraju Gore v občini Idrija pa je veter odkril streho gospodarskega objekta. Gasilci prostovoljnega gasilskega društva Dole so streho že prekrili s ponjavo in tako preprečil zamakanje objekta.

Veter je podrl drevo še na ulici Drska v Novem mestu, drevo pa je padlo na cesto tudi v naselju Podgrad pri Ilirski Bistrici, kjer je prišlo tudi do izpada električne energije, ter na cesto med Ilirsko Bistrico in Jelšanami.

V kraju Dornberk pri Novi Gorici je neurje odkrilo streho, v naselju Grahovo pri Cerknici pa je veter razkril skedenj in podrl drevo.

Močnejšo nevihto z nalivi so zabeležili tudi v Ljubljani, močan veter pa je drevesa podiral tudi v več krajih vzhodne Slovenije, med drugim na regionalni cesti Smednik - Raka v občini Krško, na regionalni cesti Sevnica - Breg, v Zidanem Mostu v občini Laško.

Drevesa so se podirala tudi v Skolibrovi ulici v Ormožu, pa na glavni cesti Celje - Laško v Polulah v Celju ter tudi na Cesti na Grad v Celju. Tam je neurje tudi razkrilo streho objekta, brez dela strehe je ostalo tudi gospodarsko poslopje v Brezju pri Poljčanah.

Brez elektrike so ostali odjemalci na območju občin Braslovče, Šmartno ob Paki, Velenje, na območju Pake pri Velenju pa se je sprožil plaz.

Tudi celjsko območje je minulo noč zajelo neurje z močnim vetrom in dežjem. Na območju občine Šmartno ob Paki je zaradi izpada daljnovoda Gorenje brez električne energije ostalo 1300 odjemalcev. Na več lokalnih cestah so celjski gasilci tekom noči odstranjevali podrto drevje, na Teharjah pa so s folijo pokrili odkrito ostrejše stanovanjske hiše.

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bodo v zahodni Sloveniji močnejše nevihte z lokalnimi nalivi in sunki vetra možne še v prvi polovici noči na torek. Ob močnejših padavinah bodo narasli tudi manjši vodotoki v zahodni, severni, osrednji in jugovzhodni Sloveniji.

Reke bodo ponovno narasle v sredo in četrtek. Večji porast rek je po podatkih Arso pričakovati v Posočju, na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji, kjer lahko reke dosežejo velike letne pretoke. Povišano bo tudi plimovanje morja ob slovenski obali, zaključuje STA.