Modra izbira zelo popestri jesen življenja

Simbioza giba: Projekt je namenjen vključevanju različnih generacij v športne dejavnosti in ozaveščanju starejših.

Objavljeno
23. september 2014 21.20
Projekt Simbioza giba v okviru Fakultete za šport. Tiskovna in demonstracija poteka aktivnosti. V Ljubljani 23.9.2014
Helena Peternel Pečauer, Panorama
Helena Peternel Pečauer, Panorama
Ljubljana – Letos se bo Simbioza gibala. Socialna inovacija iz leta 2011, ki je povezala Slovenijo ter združila modrost in mladost, je že dokazala, da je medgeneracijsko sodelovanje prava smer v prihodnost. Pred tremi leti so na ta način več kot 20.000 starejših računalniško opismenili. Kot kaže, je bil projekt tako uspešen, da morajo zdaj seniorje vleči stran od računalnikov. V gibanje.

Po zaslugi Simbioze je oktober v zadnjih letih postal mesec, v katerem se mladostna energija in znanje o računalniški tehnologiji preneseta in zlijeta z izkušnjami starejših. Za letos so organizatorji pripravili novost. V tednu od 13. do 19. oktobra bo Simbioza giba starejšim omogočila, da spoznajo nove športe in se udeležijo različnih vadb, vsak dan med 10. in 11., ter popoldne med 17. in 18. uro. Do zdaj se je v projekt vključilo že skoraj tristo ponudnikov športnih objektov po vsej Sloveniji in na široko odprlo vrata. Starejše so poskušali spodbuditi k aktivnemu preživljanju prostega časa in medgeneracijskemu povezovanju. Sodelujoči se bodo med drugim lahko preizkusili na vodenih vadbah, v nordijski hoji, plavanju, plesu, kolesarjenju, hoji, balinanju, kegljanju, na voljo pa jim bosta tudi tai či in ameriški nogomet, streljanje na glinaste golobe in lokostrelstvo.

»Namen Simbioze giba je odpreti športne objekte ter mladim in predvsem starejšim omogočiti pozitivno izkušnjo gibanja. V projektu naj bi povečali tudi njihovo samozavest, jih ozavestili o zdravem načinu življenja in motivirali za rekreativne dejavnosti, ki bi jih nadaljevali tudi po koncu našega projekta. Gibanje starejšim ne bo zagotovilo le boljšega počutja in fizičnega zdravja, ampak tudi večjo socialno aktivnost in ponos,« je poudaril Žiga Vavpotič, pobudnik projekta Simbioza, ter dodal, da se bodo organizatorji zelo trudili posameznika prepričati, da kljub starosti lahko spremeni svoje življenje.

Nikoli ni prepozno

Projekt bodo promovirali s sloganom Ponovno na konju, ker hočejo dokazati, da leta niso ovira da bi ljudje znova razvili svoje gibalne zmogljivosti in aktiven življenjski slog, kar bo pomembno vplivalo na zdravje in vitalnost starejših. Da za to nikoli ni prepozno, že dokazuje upokojenka Polona Ovsenk Zajc, ambasadorka Simbioze giba: »Ko sem bila mlajša, sem več kot dvajset let aktivno plesala v folklorni skupini, z leti pa sem gibanje opuščala. Ob upokojitvi, pred dvema letoma, sem zgrožena ugotovila, da je zame že pešpot od Tromostovja do pošte huda težava. Na tristo metrih poti sem se morala večkrat ustaviti. To je bila skrajnost, ki me je prepričala, da bom morala svoj življenjski slog spremeniti. V projektu Simbioza sem spoznala strokovnega vodjo akcije Rudija Bebarja in zdaj že dober mesec dni pridno vadim po njegovih priporočilih. Za zjutraj in zvečer mi je svetoval raztezne vaje, čez dan pa hodim. Pomagal mi je določiti cilj. Oktobra se bom udeležila 4200 metrov dolgega pohoda. Najprej se mi je zdel cilj popolnoma neizvedljiv, a vadbo sem počasi stopnjevala in v nedeljo mi je že uspelo prehoditi 6600 metrov. Napredek je bil neverjeten. Vidimo se na maratonu! Vsem starejšim priporočam gibalne aktivnosti, seveda v skladu z njihovimi zmožnostmi, saj je to dobro za njihovo telo in dušo.«

Pri 75. letih svetovni prvak

Med aktivnimi ambasadorji akcije sta tudi upokojena novinar Tone Fornezzi Tof in legendarni risar stripov Miki Muster, ki sta vsak v svoji športni dejavnosti dosegla naziv svetovnega prvaka. »Svetovne rezultate v plavanju sem dosegel, ko sem bil star 75 let,« je povedal Muster, »plavati pa sem se navadil šele pri 16 letih. Že med vojno sem se udeležil prve tekme, plaval sem prsno na sto metrov. Dosegel sem kar dober rezultat in to me je gnalo naprej. A takrat ni bilo zimskih bazenov, le poleti smo malo trenirali. V roke mi je prišla knjiga Draga Ulage in po njej sem se sam naučil plavati še druge sloge. Ni bilo dolgo, ko sem bil že trener, saj so vrstniki znali še veliko manj kot jaz. Rezultati niso bili preveč bleščeči.«

Pri tridesetih se je preselil v München in štiri desetletja sedel za mizo in risal. »Bližnji so mi govorili, da se mi bo zmešalo. Poleti na morju pa sem skočil v vodo in plaval kar kakšne tri kilometre neprenehoma. Potem sem si začel meriti čas. Na Plavalno zvezo sem šel vprašat, kakšne čase dosegajo starčki. Ko so mi povedali, sem ugotovil, da sem presneto dober. Dopoldne sem treniral na dolge proge, popoldne pa šprinte. No, ko sem se vrnil v München, je bilo tam svetovno plavalno prvenstvo. Kar prijavil sem se. Osvojil sem eno zlato in tri bronaste medalje. V mladosti sem lahko plaval tudi v vodi, ki je imela le 17 stopinj, zdaj sem že star in mi ustreza le zelo topla. Gotovo bi bil pogosteje v bazenih, a so tisti v bližini zame prehladni. Zadnjič sem v zdravilišču brez odmora plaval uro in pol, čeprav na tabli piše, da je dovoljeno le 40 minut. Ko sem se 22. novembra 1925 rodil v Prekmurju, so bile tam hude poplave. Včasih se šalim, da je voda naplavila buče in Mikija. Prepričan sem, da sem kljub starosti zdrav le zaradi gibanja. To bi morali starejši ves čas imeti pred očmi,« je poudaril legendarni mojster stripov.

Priporočajo hitro hojo

Tone Fornezzi Tof, ki so ga že v zrelih letih ovenčali s številnimi medaljami v kolesarstvu in je tudi večkratni svetovni prvak med novinarji smučarji, je opozoril, da je aktivno življenje v tretjem življenjskem obdobju prav tako ali celo še bolj pomembno kot prej. »Tisti, ki me gledajo v Kosezah, so gotovo prepričani, da sem nor. Še vedno si vsak dan vsaj pol ure vzamem zase in tečem. Pa tudi na kolesu sem nenehno. V soboto sva s prijateljem Janezom Mlinarjem na duatlonu tekla štafeto in osvojila tretje mesto. On ima 74 let, jaz 80. Izračunala sva, da sva stara toliko, kot štiri druge ekipe skupaj. Moji vrstniki, ki so opustili gibanje, delajo hudo napako. Seveda pa se ga je treba lotiti pametno in paziti je treba, da ne padeš. Moji generaciji zdaj za ohranjanje zdravja bolj kot tek priporočajo hitro hojo. Vesel sem, da jih na poti srečujem vse več. Če sam nekaj dni nisem fizično aktiven, se to kaže na počutju in pri spanju,« je povedal.

Projekt Simbioza giba, hoče starejše spodbuditi k modri izbiri načina gibanja, ki bo usklajen z njihovo starostjo, zmogljivostjo in zdravstvenim stanjem. Organizatorji priporočajo posvet z zdravnikom. V tednu promocije projekta pa bodo svoje sposobnosti lahko preizkusili tudi na fakulteti za šport, kjer jim bodo na sodobnih napravah izmerili razmerja telesnih mas. Za to možnost in za športne dejavnosti po vsej Sloveniji se starejši lahko prijavijo po telefonu na brezplačno številko 080 14 64 ali pa to storijo na spletni strani www.simbioza.eu, kot so se naučili v prejšnjih letih Simbioze.