MOL in Gratel sta našla skupni jezik

Ljubljanski župan Zoran Janković in večinski lastnik ter prokurist podjetja Gratel Jure Krč sta podpisala dogovor o nadaljnjem poteku izgradnje optičnega telekomunikacijskega omrežja.

Objavljeno
16. marec 2007 19.25
Ljubljana - Župan mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković in večinski lastnik ter prokurist podjetja Gratel Jure Krč sta danes v Ljubljani podpisala dogovor o nadaljnjem poteku izgradnje optičnega telekomunikacijskega omrežja na območju mestne občine. Krč je ob tem izrazil zadovoljstvo in napovedal, da bo Gratel v ponedeljek nadaljeval z deli, podjetje pa je danes umaknilo tudi upravno in odškodninsko tožbo zoper MOL. Janković je ob tem povedal, da bo Gratel občini plačal dodatnih 500.000 evrov.

Ali bo ta denar namenjen odškodnini za prekopavanje cest ali donaciji, bo MOL po besedah Jankoviča odločila do 15. aprila. Če bo šlo za donacijo, bo MOL denar namenila obnovi Ljubljanskega gradu, je pojasnil Janković.

Kot je še povedal ljubljanski župan, so s podpisom dogovora odpravili tudi odlok, po katerem je Janković dela Gratela ustavil. Gratel se je tako zavezal, da delo konča v roku dveh let, vrednost pogodbe (brez novega zneska) pa znaša 1,6 milijona evrov.

Dela Gratela bo sproti preverjala novoustanovljena komisija

Po besedah Jankovića je MOL ustanovila tudi komisijo, ki bo sproti preverjala dela in tako zagotavljala da bo vse v skladu s pogodbo. Napovedal pa je, da bo vztrajal pri tem da Gratel odpravi vse nepravilnosti pri opravljanjih delih.

V današnjem dogovoru je sicer zapisano kaj in kje se gradi, je še pojasnil župan. O izgubi, ki jo ima podjetje Gratel zaradi ustavljenih del, je Krč povedal samo to, da je nastala enotedenska zamuda pri izvajanju del, o finančni plati pa ni želel govoriti.

Od zapleta z dovoljenji do podpisa dogovora

Podjetje Gratel je sicer sredi februarja začelo nenapovedano prekopavati ljubljanske ulice. Ker na pozive mestne uprave del niso ustavili, je posredovala mestna inšpekcija, ob tem pa se je izkazalo, da ima podjetje vsa potrebna dovoljenja. Namesto oddelka za gospodarske javne službe in promet jih je tik pred oktobrskimi lokalnimi volitvami podpisala takratna županja Danica Simšič. V javnosti so se pojavili očitki, da je MOL služnostno pravico Gratelu oddala prepoceni in da Gratel krši določila pogodbe. Simšičeva je sicer 20. oktobra lani podpisala anekse k pogodbi z Gratelom, ki so omogočili dela povsod v Ljubljani.

Ljubljanski župan je nato 5. marca podpisal sklep, s katerim je postalo soglasje MOL k izvedbi del podjetja Gratel pri gradnji optičnega telekomunikacijskega omrežja do leta 2009 nično. MOL je zahtevala ustavitev del, v utemeljitvi sklepa pa so na MOL zapisali, da Gatel ni vložil zahtevka za zaporo cest.

Gratel je navkljub sklepu MOL nadaljeval z deli, saj naj bi mu to omogočala sklenjena pogodba. MOL je na delovišča v Šiški in za Bežigradom poslal inšpektorje z odločbo o izvršbi, ki so v družbi delavcev KPL skušali fizično odstraniti gradbeno mehanizacijo Gratela in njegovih podizvajalcev. Za Bežigradom jim je deloma uspelo, v Šiški pa ne. Gratel je večino mehanizacije pospravil na privatna zemljišča kjer pa inšpektorji niso smeli posredovati.

Po burnem koncu tedna, so se v podjetju Gratel v ponedeljek odločili, da z deli prenehajo, pravico pa poiščejo na sodišču. Poleg upravne, so na sodišče vložili tudi odškodninsko tožbo. Po intenzivnih pogovorih ob koncu tedna, pa sta sprti strani le našli skupni jezik, katerega rezultat je današnji dogovor in pol milijona evrov, kar bo kapnilo v mestni proračun.