MOL nad uporabnike zapuščene tovarne Rog

Začasni uporabniki zapuščene tovarne Rog in skupina Dostje so sporočili, da od danes vhod v tovarno varuje pet redarjev, na vrata pa so namestili ključavnice.

Objavljeno
29. marec 2007 19.59
Družina Petejan
Ljubljana - Začasni uporabniki zapuščene tovarne Rog in skupina Dostje so sporočili, da od danes vhod v tovarno varuje pet redarjev, na vrata pa so namestili ključavnice. V tovarno ni dovoljeno vnašati predmetov, po njihovih besedah pa redarji "z začasnimi uporabniki ne komunicirajo". Uporabniki naj bi se danes zbrali na sestanku, odzvala pa se je tudi Mestna občina Ljubljana, ki je lastnik prostorov. V sporočilu za javnost so zapisali, da ščitijo svoje premoženje in skrbijo za varnost na področju tovarne.

Mestna občina Ljubljana (MOL) je potrdila, da so okrepili varnostno službo, ki varuje objekt, saj so prejeli podatke, da se na območju bivše tovarne Rog napoveduje množična javna prireditev. V sporočilu za javnost so zapisali, da je razlogov za naveden ukrep več.

MOL, kot lastnik, ni bila nikoli obveščena ali zaprošena za izdajo soglasja oziroma dovoljenja za izvedbo javne prireditve v prostorih tovarne. Opozarjajo tudi, da so začasni uporabniki obljubili, da prostora ne bodo izkoriščali za javne prireditve. Dejstvo je, da bi bila ob morebitni množični prireditvi ogrožena varnost ljudi, MOL pa kot lastnik ne more zagotoviti varnosti udeležencev niti zanjo prevzeti odgovornosti, so zapisali v sporočilu za javnost.

Mestna uprava je tolerirala začasno uporabo tovarniškega objekta za posamezne kulturno-produkcijske aktivnosti, pri čemer pa so kulturni umetniki ves čas jasno, nedvoumno in javno zagotavljali, da bodo prostor zapustili takoj, ko mu bo MOL opredelila bodočo namembnost, dodajajo na MOL. Omenjeno območje naj bi po načrtih preuredili v kulturni objekt mešane rabe oziroma center sodobne umetnosti.

V sporočilu za javnost MOL so še zapisali, da občina ščiti svoje premoženje in lastnino ter dodali, da območje tovarne Rog ni lokacija, ki bi lahko postala "nov Kolizej" ali "nova Metelkova mesto". Poleg tega že pripravljajo pregled obstoječih objektov in prostorov. Če bodo inšpekcijske ocene pokazale njihovo neustreznost, jih bo MOL porušila in prostore v tovarni zaprla, saj objekt ni spomeniško zaščiten, so na občini še zapisali v sporočilu za javnost.

Začasni uporabniki prostorov so se danes popoldne zbrali na skupščini, nato pa so se sestali še z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Po besedah ene od uporabnic ne vedo, kaj je pravi razlog za današnji zaplet, saj aktivnosti izvajajo v skladu z dogovorom. Sporna javnomnenjska prireditev je praznovanje prve obletnice delovanja Roga, vendar se po besedah organizatorjev prireditev "niti po kvantiteti niti kvaliteti" ne razlikuje od ostalih, ki jih že vse leto prirejajo v prostorih tovarne.