MOL pripravlja drugi rebalans

Polletna realizacija proračuna Mestne občine Ljubljana zaostaja za načrtovanimi prihodki in odhodki, je na novinarski konferenci povedal župan Zoran Janković.

Objavljeno
08. september 2009 16.58
Šp.K./STA
Šp.K./STA
Ljubljana - Polletna realizacija proračuna Mestne občine Ljubljana (MOL) zaostaja za načrtovanimi prihodki in odhodki, je na današnji novinarski konferenci povedal župan Zoran Janković. Prihodki so nižji od načrtovanih predvsem zaradi slabše prodaje mestnih zemljišč, meni župan. Na MOL že pripravljajo rebalans proračuna, ki bo imel nižje indekse od proračuna.

Razlog za nizko polletno realizacijo proračuna je v nizki prodaji mestnih zemljišč. MOL je uspela na tem področju doseči le 15-odstotno realizacijo, kar je po županovih besedah izjemno slabo. Zemljišča bi sicer lahko prodali po nižji ceni, vendar tega zaenkrat ne bodo naredili, je zagotovil. Prav na tem področju se po njegovem kaže vpliv gospodarske krize na mestne finance.

 

Realizacija je nizka tudi na odhodkovni strani, je dejal in dodal, da bodo zato pri pripravi rebalansa zmanjševali tako načrtovane prihodke kot tudi odhodke. Predlog rebalansa in osnutek mestnega proračuna za leto 2010 bo mestni svet obravnaval hkrati, najverjetneje na seji novembra. Do 18. septembra morajo posamezni mestni oddelki pripraviti predlog rebalansa, pred tem pa Janković ni želel napovedovati, za koliko bodo zmanjšali načrtovane prihodke in odhodke.

 

Kot primer je navedel Mesarski most, za gradnjo katerega so izbrali izvajalca in pripravili pogodbo za podpis. 1. oktobra bo javna obravnava gradbenega dovoljena, rok za pritožbe je 15 dni, kar po županovih besedah pomeni, da izvajalec ne bo mogel začeti z deli pred 15. oktobrom, ko bodo dobil gradbeno dovoljenje. Začetek gradnje mostu se bo zato premaknil v leto 2010, s tem pa tudi financiranje.

 

Iz gradiva za sejo mestnega sveta je razvidno, da je polletna realizacija mestnega proračuna na strani prihodkov okoli 34-odstotna. Ob tem izstopa realizacija prihodkov na račun donacij, ki je več kot 94-odstotna. Na strani odhodkov je realizacija prav tako nekaj več kot 34-odstotna.

 

Župan je pojasnil, da donacije tudi letos dobro tečejo. Po njegovih besedah pa niso vse prikazane v proračunu, saj so donatorje usmerili neposredno na javne zavode, na osnovne šole in vrtce. Po sklenitvi pogodbe so šla sredstva neposredno na njihove račune, z njimi pa so šole in vrtci plačali potrebna obnovitvena dela. "Donatorji kažejo s tem družbeno odgovornost in okolju, v katerem delujejo podjetja, nekaj tudi vrnejo," je prepričan Janković.

 

Glede dogovorov z vlado je župan pojasnil, da čakajo na naslednji sestanek. Zadnjič so se na vladi sestali maja, od takrat pa so opravili dva resorna pogovora. Ministrica, pristojna za lokalno samoupravo, Zlata Ploštajner je pripravila osnutek razreza sredstev po zakonu o glavnem mestu. Gradivo so na MOL ocenili kot dobro, način razreza je pravi, je dejal Janković in dodal, da so ministrstvo opozorili, da so za izhodišče pri pripravi vzeli podatke pred letom 2007, ko je MOL s spremembo zakona o financiranju občin izgubila del sredstev iz državnega proračuna.

 

Z ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem in predstavniki številnih ministrstev za pravno področje so pregledali vse odprte tožbe ter se dogovorili za osnovni način obravnave, če bosta o tem soglašali obe strani. "Zdaj manjka samo še zadnji, končni sestanek," je prepričan Janković.

 

Kot je dodal, se je MOL za leti 2007 in 2008 glede na finančno krizo pripravljena z vlado pobotati za tožbo za vračilo denarja, za leta od 2009 dalje pa "vztrajam na tem, da mora Ljubljana dobiti, ali po zakonu o glavnem mestu ali na drug način, ta sredstva". Ena od oblik so tudi neprofitna stanovanja republiškega stanovanjskega sklada.

 

Višina sredstev, ki jih bo MOL dobila iz državnega proračuna v prihodnjem letu, bo po županovih besedah ostala na ravni letošnje. Ocenil je, da se je Ljubljana dobro uprla krizi. Ponovil je svojo napoved, da bodo začela podjetja pred novim letom nova stanovanja prodajati po 2000 evrov na kvadratni meter, pri čemer so izjema stanovanja na ekskluzivnih lokacijah. Prav zato je prepričan, da bo kriza prinesla tudi mnogo dobrega.

 

Na petkovem sestanku se je Janković dogovoril z županom občine Škofljica Boštjanom Riglerjem za podaljšanje proge mestnega avtobusa številka 3 zunaj meja MOL. Danes je LPP že poslal vlogo za podaljšanje omenjene proge v občino Škofljica na ministrstvo za promet, ki mora dati soglasje. Drugih želja za podaljšanje prog mestnega avtobusa zaenkrat ni, župan pa ocenjuje, da bi bilo potrebno podaljšanje v občino Domžale, ampak razgovorov še ni bilo.