Morje polno morskih klobukov

Potapljačem se te dni ponuja nadvse slikovit pojav v morju. Meduze povzročajo skrbi ribičem, ker obremenjujejo mreže.

Objavljeno
30. avgust 2013 18.16
Piran in soline
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Piran - V slovenskem morju plava na stotine klobučnjaških meduz. Potapljači pravijo, da tako obsežnega pojava morske cvetače (Cotylorhiza tuberculata) ne pomnijo. Gre za nadvse atraktivno in slikovito vrsto, ki plavalcu ne naredi hudega, saj prav nič ne speče. Nepripravljenega plavalca pa nenaden dotik velike, sluzaste gmote pod morjem seveda prestraši.

Morje je te dni še prijetno toplo, saj so na oceanografski boji včeraj izmeril 24,4 stopinje Celzija. To pomeni, da si mnogi še privoščijo sproščujoče plavanje. Marsikoga pa bližnje srečanje z organizmom »tretje vrste« kajpada presune. Tako smo lahko slišali nekaj plavalk, ki so bile obupane, ker so v morju naletele na tak spolzek dotik večjih klobukov. Veliko lažje je potapljačem oziroma dihalkarjem, ki se jim te dni ponuja ena najlepših predstav v slovenskem morju. Vesoljskim plovilom podobne meduze lebdijo v halucinantno slikovitih rojih v nepravilnih formacijah različno globoko v morju. Z njimi imajo težave tudi ribiči, ker močno obremenijo mreže.

Morski cvetači, ki ima 20 do 30 centimetrov premera, Angleži pravijo fried egg (ocvrto jajce), ker njen vrhnji del nekoliko spominja na jajce. Spodnji del pa je poln raznobarvnih mešičkastih izrastkov, podobnih cvetači. Pod klobukom skoraj po pravilu plavajo mladice šurov, ki živijo v simbiozi. Med številnimi cvetačami so opazili tudi posamezne velike morske klobuke (Rhizostoma pulmo), bele barve, ki včasih lahko ožgejo. Morski raziskovalci z Morske biološke postaje Piran ugotavljajo, da se te meduze »rojevajo« tudi v našem morju.