MORS pod drobnogledom

Parlamentarni odbor za obrambo se je seznanil z odgovori ministra Erjavca in načelnika generalštaba SV Lipiča o razmerah na obrambnem ministrstvu in v vojski.

Objavljeno
08. september 2005 21.18
Minister za obrambo Karel Erjavec
Ljubljana - Parlamentarni odbor za obrambo se je na današnji seji seznanil z odgovori ministra za obrambo Karla Erjavca in načelnika generalštaba Slovenske vojske Ladislava Lipiča o razmerah na obrambnem ministrstvu in v vojski. Odbor je od ministra želel pojasnila o domnevnih trenjih med zaposlenimi na ministrstvu oz. o številnih tožbah in zahtevkih za varstvo pravic zaposlenih, domnevnih kadrovskih presežkih in drugih težavah. Minister je članom odbora predstavil tudi srednjeročni obrambni program do leta 2010.

Tone Anderlič (LDS): Očitno stvari še niso razrešene

To ni pohvalno, zato pričakuje, da bo ministrstvo težave jasno pojasnilo in jih odpravljalo. Z razpravo o težavah na ministrstvu za obrambo bo odbor v prihodnje še nadaljeval in terjal nova pojasnila. Kot novo se namreč pojavlja pismo doktorja obramboslovja Igorja Kotnika Dvojmoča, vodje projektne enote za analizo in proučitev organiziranost MORS, namestnika vodje odbora za upravljanje s človeškimi viri, v zvezi s svežnjem premestitev z obrambnega ministrstva, v katerega je bil vključen tudi sam.

Kotnik Dvojmoč v pismu, datiranem s 25. julijem, ki ga je naslovil na predsednike vlade, države, državnega zbora in odbora za obrambo, svojo premestitev na ministrstvo za zdravje ne vidi kot naključno, vse domnevne povezave in kriminaliziranje njegovega dela pri domnevnem rušenju sedanjega ministra pa odločno zanikal.

Namesto da bi upošteval opozorila svojih najbolj doslednih in vztrajnih podrejenih in uporabil njihovo znanje in izkušnje, jih je minister raje odstrelil, s čimer je dokončno ne le zmanjšal, ampak celo odpravil neodvisne civilne strokovne potenciale, ki so še imeli pogum in voljo opozarjati na pomanjkljivosti in napake v Slovenski vojski, je v pismu opozoril Kotnik Dvojmoč.

Ker minister Erjavec tega pisma ni prejel, bodo člani odbora, kot je danes še dejal Anderlič, o tem morali razpravljati prihodnjič.

Zapisano Anderliča resno skrbi. V Sloveniji so resursi omejeni in doktorjev obramboslovja in načrtovalcev obrambnih politik in izvajalcev s takšnimi kvalifikacijami ni na pretek, da bi jih lahko na takšen način razporejali in s tem tudi diskreditirali, je prepričan predsednik odbora za obrambo.

Minister Erjavec predstavil poročilo

Minister za obrambo Karl Erjavec je članom odbora danes predstavil poročilo o nerazporejenih kadrih, problemih pri podaljševanju pogodb za pripadnike SV, tožbah in ugovorih ter evidenci vojaških stanovanj, o očitkih iz pisma Kotnik Dvojmoča pa ni govoril.

Po besedah ministrstva si prizadevajo, da bi v zadnjih 10 - 15 letih nakopičena kadrovska neskladja in težave čim prej odpravili. Ravno razreševanje kadrovskih neskladij na ministrstvu in v SV minister jemlje kot enega izmed najpomembnejših pogojev za uresničevanje ciljev in programov na obrambnem področju.

Na ministrstvu za obrambo je po podatkih iz aprilskega poročila v delovnem razmerju 73 oseb, ki ne opravljajo dela in prejemajo plačo oz. nadomestilo za čas čakanja na ustrezno delo doma. V to skupino spadajo tako 22 nerazporejenih oseb, ki so v obdobju osamosvojitve na poziv takratnega republiškega predsedstva prestopili v TO, ter invalidi, ki jih je 51. Po danes na odboru predstavljenih podatkih se je število čakajočih na ustrezno delo že znižalo, prav tako so že stekli postopki invalidskih upokojitev za invalide. Od 85 delavcev z varnostnimi zadržki je bilo v štirih primerih delovno razmerje prekinjeno, za sedem delavcev poteka prerazporeditev na ministrstvo za pravosodje, je še dejal minister.

Glede velikega števila, približno 1600, nerešenih zahtevkov za varstvo pravic oz. ugovorov iz delovno pravnih razmerjih je minister že ukrepal in so že začeli z odpravljanjem zaostankov. Sicer pa glede prek 8500 zaposlenih v celotnem ministrstvu, njihove različne delovno pravne statuse, število izdanih delovno-pravnih aktov, število nerešenih tožb oz. pritožb ni presenetljivo, je še pojasnil Erjavec.

Lipič: Razmere v vojski se izboljšujejo


Tudi po mnenju načelnika generalštaba Slovenske vojske Ladislava Lipiča se razmere v vojski izboljšujejo, saj se težave odpravljajo in izboljšujejo tudi v okviru projekta profesionalizacije, s čimer bodo zagotovili ne le red in zagotovitev pripadajočih pravic novim sodelavcem, temveč povečali tudi učinkovitost SV.

Na današnji seji odbora so se dogovorili, da bodo njegovi člani enkrat mesečno vzeli pod drobnogled posamezno dejavnost v SV in se preko tega prepričali in dali sugestije ter priporočila za izboljšanje razmer.