Mors s prijavo

Ministrstvo za obrambo je na pristojni organ vložilo prijavo, s katero želi ugotoviti, kdo je odgovoren za to, da je ministrstvo leta 2002 podjetju KIK plačalo uničenje šolskih in vadbenih sredstev RKBO, ne da bi prej dobilo zapisnik o uničenju.

Objavljeno
08. november 2009 14.48
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Ljubljana - Ministrstvo za obrambo (Mors) je na pristojni organ vložilo prijavo, s katero želi ugotoviti, kdo je odgovoren za to, da je ministrstvo leta 2002 podjetju KIK plačalo uničenje šolskih in vadbenih sredstev RKBO, ne da bi prej dobilo zapisnik o uničenju. Prav tako želi ugotoviti, zakaj je KIK sploh izdal račun za uničenje, ki ga ni izvedel.

Po prepričanju Morsa je Kemijska industrija Kamnik (KIK) račun za uničenje sredstev za radiološko, kemično in biološko obrambo (RKBO) izstavila v nasprotju s pogodbo, saj je ta predvidevala, da je lahko račun izstavljen šele, ko so sredstva uničena. Sporno se jim tudi zdi, da je ministrstvo račun plačalo, ne da bi bi bil k računu pripet zapisnik o uničenju, kar je sicer prav tako predvidevala pogodba.

 

Zaradi omenjenega nameravajo na Morsu ugotoviti odgovornost tako tistih, ki so račun izdali, kot tistih, ki so ga plačali. Po opravljenem postopku pa bo posredovano poročilo tožilstvu v nadaljnjo obravnavo, so po povpraševanju, kako je lahko Mors plačal račun brez zapisnika o uničenju, zapisali na ministrstvu.

 

Da je Mors uničenje sredstev KIK leta 2002 plačalo, ne da bi pred tem od KIK pridobilo zapisnika o uničenju, je v ponedeljek opozoril nekdanji izvršni direktor KIK Aleš Erbežnik. Ob tem je dodal, da takšnega zapisnika ni v njihovi dokumentaciji, "verjetno pa tudi ne na Morsu". Slednje pa po njegovem pomeni, da je "ministrstvo opustilo nekatere aktivnosti, ki so bile dogovorjene v pogodbi" in da je bila zadeva izpeljana "na osnovi nekih dobrih odnosov, mogoče kot nekakšna pomoč".


Po podatkih Morsa je sicer ta KIK za uničenje sredstev leta 2002 plačal takratnih 6,9 milijona tolarjev.