MORS: Shod vojakov je nelegalen

Menijo, da nekaj posameznikov ne more izražati stališča vseh zaposlenih v vojski.

Objavljeno
17. november 2011 17.23
Posodobljeno
17. november 2011 19.00
Mo. S.
Mo. S.
LJUBLJANA – Javno zbiranje je dovoljeno vsem državljanom Slovenije in tako je tudi del vojakov za današnje popoldne pripravil miren protestni shod, da bi opozoril na nekatere sistemske nepravilnosti.

Z ministrstva za obrambo pa so sporočili, da ob tem primeru ne morejo trditi, da gre za uresničevanje zgoraj navedene pravice, zlasti glede na dejstvo, da gre za javni protestni shod, ki se ga udeležujejo posamezniki iz Slovenske vojske.

Nelegalno dejanje, ki načenja ugled

»Ni dopustno, da posamezniki iz nereprezentativnega sindikata podajajo svoja osebna stališča v imenu 7600 poklicnih vojakinj in vojakov Slovenske vojske, še posebno, ker so za podajanje svojih stališč uporabili najekstremnejši način dialoga. S tem nelegitimnim in nelegalnim dejanjem je bil grobo načet ugled ministrstva za obrambo in Slovenske vojske kot inštitucije, zlasti pa ugled pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske,« so zapisali.

Skupinski ugovor ni dovoljen

V sodobnih vojskah skupinski ugovori proti aktom vodenja in poveljevanja niso dovoljeni, nestrinjanje lahko posameznik poda po službeni poti. »Obramba domovine je preveč odgovorna naloga, da bi lahko bil vojakom dovoljen ulični dialog.«

Strokovne službe bodo ugotovile odgovornost organizatorjev in ustrezno ukrepali, so še zapisali na ministrstvu.