Most v soline spet zaprt za vse

Tudi za težke tovornjake, ki jih je pred približno enim tednom izrecno dovolil rudarski inšpektor.

Objavljeno
04. marec 2015 20.36
Most čez Jernejev kanal zaprt
B. Š., Koper
B. Š., Koper
Sečovlje – Dostop v Krajinski park Sečoveljske soline čez kanal Jernej je od popoldne spet povsem zaprt. Tudi za težke tovornjake, ki jih je pred približno enim tednom izrecno dovolil rudarski inšpektor. Solinarji in piranski občani so ogorčeni, v Solinah pa več ne vedo, ali naj se sploh še pritožujejo.

Ponovno zaprtje mostu je zahtevala gradbena inšpektorica Mateja Marsetič, ki je že prvič (22. januarja) opozorila, da čezenj ne dovoli ne voženj ne hoje. Prepoved je ponovila zato, ker so se Soline na njeno odločitev konec januarja pritožile in priložile vrsto meritev (tudi meritve zavoda za gradbeništvo), ki so dokazovale, da most ni tako uničen, da bi ga morala doleteti tako stroga in takojšnja prepoved uporabe.

V Solinah se zavedajo, da bo pohodno površino mostu treba obnoviti, vendar so želeli pri inšpektorjih izposlovati razumnejšo odločitev, da bi imeli dovolj časa za pripravo prenove (samo postopki javnega naročanja zahtevajo več mesecev), da bi lahko izpeljali poletno solno sezono, ki je zanje usodno pomembna, ker so bili lani povsem brez soli. Toda gradbena inšpektorica je popustila samo toliko, da jim po novem dovoli popravilo mostu izpeljati v šestih, in ne več samo v treh mesecih.

Pomožne brvi v Solinah še niso izdelali, ker so dela zadnje dni upočasnili. Sicer pa bo trajalo še nekaj časa, preden bodo dobili še uporabno dovoljenje zanjo, ta čas pa so brez obiskovalcev, kar pomeni še dodaten udarec za poslovanje krajinskega parka. V Solinah ne vedo, ali je sploh smiselno pisati pritožbo ministrici, saj čas mineva, stroški so vse večji, inšpektorji pa pri svojem odločanju očitno ne upoštevajo strokovnih mnenj, ki so enotna, da bi lahko prenovo premaknili v primernejši čas.