Motoriziranemu bataljonu zdaj mirno morje

Sinoči so vojaki 10. motoriziranega bataljona SV, ki se odpravlja na Kosovo, na trajekt Ravenna natovorili vso opremo. Trajekt je v zgodnjih jutranjih urah odplul proti Solunu.

Objavljeno
15. februar 2007 07.40
Koper – Sinoči nekaj po 22. uri so vojaki 10. motoriziranega bataljona Slovenske vojske, ki se odpravlja na Kosovo, na trajekt Ravenna v koprskem tovornem pristanišču natovorili vseh 191 vozil (tudi 15 hummerjev in 30 šestkolesnih oklepnikov valuk) in 27 zabojnikov s 1500 tonami opreme. Trajekt je v zgodnjih jutranjih urah odplul proti Solunu, od tam pa bodo opremo z vlakom prepeljali do Natove baze pri Peći na Kosovem. Kapitan je napovedal mirno morje in prihod v Solun 17. februarja. Slovenski vojaki bodo svojo šestmesečno »operacijo kriznega odzivanja« in odgovornost v Italijanski vasi, kot se imenuje Natova baza, prevzeli 25. februarja. Do tedaj naj bi z letali prispelo vseh 600 pripadnikov vojske, ki se jim bo pridružila še četa 150 madžarskih vojakov.

Vojaki bodo na Kosovu delovali v skladu z resolucijo varnostnega sveta ZN št. 1244. Slovenski vojaki bodo skrbeli za stabilnost v tem delu Balkana, pomagali prebivalstvu in varovali objekte ter bazo v Peći. Njihovo glavno poslanstvo bosta humanitarno delo in pomoč na Kosovu. Mateja Vadnjal, ki bo kot odgovorna za stike z javnostjo odpotovala z letali do baze na Kosovu, je povedala, da je doslej vse potekalo po načrtih, le trajekt je zamudil štiri ure, zaradi česar so včeraj začeli tovoriti ladjo šele ob 13. uri. Vojaki odhajajo na Kosovo zelo motivirani, je dejala Vadnjalova. Kako ne bi, saj je, kot smo lahko izvedeli, mesečna neto plača navadnega vojaka 2329 evrov. K temu naj bi dobili še nekaj dodatkov.

Iz današnje tiskane izdaje Dela