Movember: Nogometašem bolj malo raste

Z brki želijo opozoriti na bolezni, ki ogrožajo moške.

Objavljeno
14. november 2011 10.49
Posodobljeno
14. november 2011 20.00
P. J.
P. J.

LJUBLJANA – Sta na ulici opazli več moških z brado in brki kot sicer? Se sprašujete, kaj se dogaja? Gre za gibanje Movember, ko moški po svetu z opuščanjem britja opozarjajo in obveščajo o boleznih, ki prizadenejo moške, in sicer predvsem o raku prostate.

Poziv nogometašem

Priklicati nam je uspelo tudi Jako Jakopiča, nekdanjega profesionalnega nogometaša, ki je prav tako podpornik gibanja. Jaka je pri 25 letih premagal raka na bezgavkah, njegova bolezen pa je bila zanj in za njegovo družino velik šok. »Sem podpornik tega gibanja, zanj pa sem izvedel po naključju,« je dejal Jaka.

»Ideja se mi je zdela super, zato sem jo takoj podprl in jo tudi udejanjam. Sicer me ljudje s temi brki malo čudno gledajo, ampak se ne sekiram.« »Za podporo sem zaprosil tudi reprezentante tako, da upam, da bomo v kratkem dobili tudi nekaj njihovih slik in bomo tako lahko nekako razširili zadevo. Nekaj sem jih pozval, ampak jim bolj malo raste, ker so bolj golobradi,« dodaja Jaka.

Aktivno se je ekipi Balkan Boysov pridružila tudi Delova razvojna ekipa. Med njimi sta Janez Urevc in Rok Štebe, ki je dejal, da si pušča brke za večjo ozaveščenost o raku na prostati. Zanimivo se mu zdi predvsem to, da v Sloveniji zadeva še ni tako razširjena, zato ga mnogi sprašujejo, zakaj si pušča brke. »Želim si, da bi naslednje leto imeli še več članov in s tem posledično tudi več donacij.«

Slovenski Balkan Boysi so do zdaj zbrali že 287 evrov, sredstva pa slovenski ekipi lahko donirate tukaj.

Podpora predsednika

Člane slovenskega gibanja, Martina Šalo, Grišo Šobo in Lada Bizovičarja, je sprejel tudi predsednik republike Danilo Türk in jim izrekel podporo pri njihovem prizadevanju. Spomnimo, da je predsednik Türk letos marca prestal operacijo maligne tvorbe na prostati. Zavzel se je tudi za to, da bolezen ne bi bila več tabu.

Vse skupaj pa se je začelo v Avstraliji leta 1999, od koder se je razširilo v Anglijo, ZDA, Kanado in šele nazadnje tudi v Evropo. Slovensko gibanje je bilo ustanovljeno lani. Moški zbirajo sredstva in jih namenijo dobrodelnim organizacijam, ki se ukvarjajo s problematiko raka na prostati. Moški začnejo Movember z britjem celotnega obraza in si nato ves mesec puščajo brke, ob tem pa zbirajo prispevke.