Mozirje vrača nadškofijsko premoženje

Ljubljanska nadškofija je na občino Mozirje naslovila zahtevek za vračilo 11.257 hektarjev zemljišč. Upravna enota Mozirje je doslej ljubljanski nadškofiji vrnila okoli 12,8 milijona evrov premoženja.

Objavljeno
29. januar 2007 11.37
Ljubljanska stolnica
Mozirje - Upravna enota Mozirje je doslej ljubljanski nadškofiji vrnila okoli 12,8 milijona evrov premoženja, je povedala predsednica komisije za denacionalizacijo pri mozirski upravni enoti Terezija Plaznik. Pojasnila je tudi, da je ljubljanska nadškofija na občino Mozirje naslovila zahtevek za vračilo 11.257 hektarjev zemljišč, med katerimi je 6598 hektarjev gozdov in 4659 hektarjev kmetijskih zemljišč. Ostalih zemljišč pa je 1496 hektarjev.

Gozdno gospodarstvo Nazarje zahteva vrnitev vlaganj v gozdove

Upravna enota Mozirje je doslej odločala o 8843 hektarjev zemljišč, od tega se pravnomočne sodbe nanašajo na 5738 hektarjev zemljišč. 2270 hektarjev zemljišč so za reševanje odstopili ministrstvu za kulturo in ministrstvu za okolje in prostor, saj to zemljišče sodi med kulturno in naravno dediščino. Glede 3104 hektarjev zemljišč pa teče upravni spor, ki ga je sprožilo Gozdno gospodarstvo Nazarje, ki zahteva vrnitev vlaganj v gozdove.

Kot je dejala Plaznikova, so leta 2004 ljubljanski nadškofiji izdali sklep o prenosu nepremičnin v začasno uporabo, na katerega se je potem pritožilo Gozdno gospodarstvo Nazarje. Decembra lani pa je ta sklep upravno sodišče potrdilo, obstaja pa možnost pritožbe na vrhovno sodišče.

Obseg v naravi že vrnjenega premoženja Nadškofije Ljubljana od celotnega zahtevka v višini 38.377,20 hektarjev znaša 16.153,14 hektarjev kmetijskih in gozdnih površin. Preostalo premoženje bo po pravnomočnosti denacionalizacijskih postopkov in pravnomočnosti denacionalizacijskih odločb vrnjeno v naravi ali obliki obveznic Slovenske odškodninske družbe, so sporočili iz Tiskovnega urada Slovenske škofovske konference.