Potrjenega primera v Sloveniji še ni, a je možnost pojava virusa velika

Zaradi širjenja koronavirusa bo tudi Slovenija zaprla meje, če bo treba, je dejal Šarec. Doslej so pri nas na koronavirus testirali 13 ljudi, vsi so bili negativni.

Objavljeno
24. februar 2020 14.31
Posodobljeno
24. februar 2020 17.05
Da bi zajezili širjenje virusa, je italijanska vlada sprejela stroge ukrepe. Prizor iz milanskega nakupovalnega centra Galleria Vittorio Emanuele. FOTO: Andreas Solaro/Afp
Š. J., Be. B.
Š. J., Be. B.
Sekretariat sveta za nacionalno varnost (SNAV) se je na današnji seji v razširjeni sestavi seznanil z aktualnimi razmerami in aktivnostmi glede koronavirusa, ki jih vodi ministrstvo za zdravje kot odgovorni državni organ na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Sekretariat SNAV je sprejel sklep, da je odločitve v zvezi z ukrepanjem na meji z Italijo smiselno uskladiti z državami, ki tudi mejijo na Italijo.

image
Seja sekretariata sveta za nacionalno varnost v razširjeni sestavi, na kateri se so se seznanili z razmerami v zvezi s širjenjem koronavirusa ter o pripravljenosti Slovenije na morebiten pojav virusa pri nas. FOTO: Daniel Novakovič/STA


Osnovna naloga sekretariata SNAV, v katerem so zastopani vsi pristojni resorji s področja nacionalne varnosti, je operativno usklajevanje aktivnosti za delovanje sveta za nacionalno varnost kot posvetovalnega organa v vladi.



Seje sekretariata SNAV se je udeležil tudi predsednik vlade v odstopu, ki je predstavnikom pristojnih resorjev podal jasne usmeritve, da vsi deležniki sistema nacionalne varnosti v okviru svojih zmožnosti in pristojnosti podprejo aktivnosti ministrstva za zdravje.
 

Šarec: Če bo treba, bo tudi Slovenija zaprla meje


image
Premier v odstopu Marjan Šarec. FOTO: Ludovic Marin/AFP
Zaradi širjenja koronavirusa bo tudi Slovenija zaprla meje, če bo treba, oziroma bo izvajala ukrepe, ki so primerni v takih razmerah, je novinarjem ob robu slovesnosti ob predaji novega helikopterja policijski letalski enoti na Brniku dejal predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec, poroča STA.

Obstajajo scenariji za soočanje z epidemijami in če bo število okuženih večje, se aktivirajo civilna zaščita, vojska, policija, vojaška saniteta, v 72 urah tudi bolnišnica Role, je naštel. Na današnji seji sekretariata je dobil poročila vseh deležnikov, tako civilne zaščite, policije, vojske in drugih, ki sodelujejo v sekretariatu Snava. Zmogljivosti in potrebna sredstva za interveniranje v primeru širšega obsega okuženih so na voljo, je zagotovil. Na seji so po njegovih besedah obravnavali tudi sorazmernost ukrepov, da ti ne bi bili ne preveč ne premalo obsežni. Poleg tega je zelo pomembna koordinacija med sosednjimi državami, je dejal.

Po Šarčevih besedah bodo na seji vlade, ki opravlja tekoče posle, v četrtek obravnavali gradivo za primer večjega števila okuženih. Dnevno bodo spremljali dogajanje in pazili, kdaj se bo virus pojavil tudi v Sloveniji, saj je na to treba računati, je poudaril.

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je zagotovila, da policija je in bo vedno opravila svojo nalogo s ciljem zagotavljanja varnosti ljudem v državi. Tako bo tudi v tem primeru, je povedala. »Naša naloga je dvojna - po eni strani zagotavljanje in varovanje javnega reda in miru in preprečevanje morebitnih kaznivih dejanj ter po drugi strani vsi ukrepi, ki jih bo odredilo ministrstvo za zdravje. Tudi omejitev gibanja, če bo to potrebno, in mejna kontrola na meji z Italijo,« je naštela.

Minister za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Boštjan Poklukar je v nagovoru na slovesnosti ob predaji novega helikopterja policijski letalski enoti na Brniku dejal, da je sistem nacionalne varnosti pred novim izzivom – kako se soočiti z razsežnostjo koronavirusa, ki je že močno izbruhnil v Italiji. Poudaril je, da zaupa v znanje in izkušnje vseh pripadnikov nacionalno-varnostnega sistema in da bodo naredili vse, da zajezijo širjenje tega smrtonosnega virusa.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan pa je novinarjem po seji sekretariata Snava dejal, da imajo za primer epidemije nalezljivih bolezni načrt za zaščito in reševanje, ki ni skrivnost in je objavljen na spletni strani. V njem so navedene vse naloge, v poštev pa pride, ko je razglašena epidemija ali pandemija.

 

Možnost za pojav novega koronavirusa pri nas je velika


Ministrstvo za zdravje ugotavlja, da je glede na omejene izbruhe okužb v Italiji in drugje po svetu možnost pojava virusa v Sloveniji velika. Situacija je zelo dinamična, a pod nadzorom. Slovenija je pripravljena na sorazmerno ukrepanje tako pri preprečevanju okužbe kot tudi pri omejevanju širjenja okužbe. Kot je MZZ napisal na spletni strani, v Sloveniji ni razloga za preplah, a je kljub temu potrebno biti izredno previden.

Predstavniki ministrstva za zdravje (Maja Sočan iz NIJZ, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek  in vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter) so v izjavi za medije pojasnili aktualno dogajanje v zvezi z novim koronavirusom.



Poudarili so, da je pomembno, da države medsebojno ukrepajo in se o novih informacijah obveščajo sproti, pri čemer so omenili določene spremembe v zvezi s potovanjem slovenskih državljanov zaradi ukrepov, ki jih je sprejela Italija.

Maja Sočan je pojasnila, da so danes sprejeli novo definicijo za preverjanje. Gre za to, da vsebinsko niso spreminjali definicije, kdo je bolnik, temveč so razširili področja za preverjanje. »Bolj skrbno bomo spremljali tiste, ki pridejo iz držav, kjer se pojavljajo okužbe – torej iz Italije oziroma nekaterih provinc v Italiji, do zdaj smo bili bolj pozorni predvsem na tiste, ki so prišli iz Kitajske.« Dodala je, da bodo preverjali predvsem tiste, pri katerih se bodo pojavili znaki okužbe dihal, da pa vsak kašelj in povišana temperatura še ne pomenita novega koronavirusa.

image
Utrinek iz trga sv. Marka v Benetkah, kjer so zaradi koronavirusa odpovedali zadnje dni pustnega karnevala. FOTO: Manuel Silvestri/Reuters

 

MZZ: V Sloveniji potrjenega primera še ni


V Sloveniji zaenkrat še ni potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom, vendar je, glede na situacijo, možnost za pojav velika. Sicer so pri nas doslej na koronavirus testirali 13 ljudi, vsi so bili negativni, je dejala Sočanova. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Simone Repar Bornšek zaščitni ukrepi, kot so zaščitne maske, zaradi tega virusa trenutno niso potrebni. Repar Bornškova je poudarila, da so vsem zdravstvenim zavodom posredovali informacije glede koronavirusa, ne ve pa, kako komunikacija poteka znotraj zavodov. Zdravnikom je nenehno na voljo tudi dežurni epidemiolog za nasvete. »Če želiš priti do informacije, do nje prideš.«



Andrej Šter je dejal, da je pomembno, da vemo, da promet med Italijo in Slovenijo poteka normalno, kar je pomembna informacija za tiste, ki so v Italiji.  Dodal je, da je naš minister za zunanje zadeve v kontaktu z italijanskim. Povedal je, da trenutno poteka tudi sestanek med obema komisarjema: za zdravje in komisarjem, odgovornim za civilno zaščito.

Dejal je, da se stanje ves čas spreminja in dodal: »Lahko, da je tisto, kar vemo danes, precej drugačno od tega, kar bomo vedeli danes zvečer«. Opozoril je tudi na korektno poročanje o koronavirusu, saj je dezinformacija lahko glavni nasprotnik, ki ne ogroža le resnice, ampak zdravje. V torek se bodo sestali ministri za zunanje zadeve držav, ki mejijo na Italijo, da bi se dogovorili o morebitnih skupnih ukrepih.

O aktualnih razmerah in aktivnostih glede koronavirusa bo v torek sklican odbor DZ za zdravstvo. O sklicu seje je danes parlamentarne stranke obvestil predsednik odbora Franc Trček, ki v upanju, da se izbruh virusa ne bo zlorabljal za politične namene in da ne pride do ustvarjanja nepotrebne panike, vse poziva k zmernosti in preudarnosti, poroča STA.

image
Na križarki Diamond Princess je bilo šest slovenskih potnikov. FOTO: Philip Fong/AFP


Kako je s Slovenci, ki so bili na križarki?


Dodali so, da se vsi povratniki iz križarke Diamond Princess počutijo dobro, da sprememb v njihovem zdravstvenem stanju ni. Ostajajo v domači izolaciji, jutri pa bodo imeli na voljo nove rezultate testiranj, je povedala Sočanova. Dva, ki zaradi okužbe ostajata v bolnišnici na Japonskem, se po besedah Štera počutita razmeroma dobro in nimata znakov obolenja. Z njima je v nenehnem stiku slovensko veleposlaništvo na Japonskem in infektolog. Po njegovih besedah se že pripravljajo, da jima bodo pomagali pri vrnitvi po odpustu iz bolnišnice.