Možnost prostega dostopa v turistične namene

V pričakovanju skorajšnjega vstopa Slovenije v območje schengenskega sporazuma so sklenili dogovora, ki dodatno sproščata promet na območju italijansko-slovenske državne meje.

Objavljeno
19. december 2006 12.05
Mangart
Trst - Na tržaški prefekturi so sklenili dogovora, ki dodatno sproščata promet na območju italijansko-slovenske državne meje v pričakovanju skorajšnjega vstopa Slovenije v območje schengenskega sporazuma. Gre za protokol o planinskem turističnem prometu in za olajšave prometa na mejnih prehodih, poroča današnji Primorski dnevnik.

Prehod meje sproščen na planinskih poteh

Nov sporazum razširja možnost prostega dostopa v turistične namene, torej na skupaj dvanajst gorskih vrhov in izletniških točk ob meji, in to ne le v korist državljanov obeh držav, temveč tudi državljanov ostalih držav članic EU, Evropskega gospodarskega prostora in Švice. Po novem bo prehod meje sproščen na planinskih poteh, ki se vijejo vzdolž državne meje na območjih Mangarta, Prevala, Kanina, greben Stola, Pradola, Mija, Matajurja, Livka-Topolovo, Kolovrata, Sabotina, Kostanjevice pri Novi Gorici, pogorja Kokoš in pogorja Jirmanec.

Mejo bo možno prestopiti s potnim listom, osebno izkaznico ali drugim veljavnim osebnim dokumentom za prestop meje med državama članicama EU. Protokol ureja tudi prestop meje za osebje reševalnih ekip in zadrževanje na ozemlju sosednje države v primeru zagotovitve nujne pomoči ponesrečencem tudi brez dokumentov za prestop meje.

Na tržaški prefekturi je zasedala tudi stalna slovensko-italijanska komisija za izvajanje določb Videmskega sporazuma, ki je sprejela nekaj manjših sprememb v smislu sprostitve obstoječega režima.

Po novem bo mejni prehod Šempolaj-Gorjanko od 1. februarja 2007 odprt do 24. ure ob petkih in sobotah v zimskih mesecih (od oktobra do maja) in ob sobotah in nedeljah v poletnih mesecih (od junija do septembra). Mejni prehod Jenkovo-Neblo pa bo odprt dan in noč od maja do septembra. Poleg tega bodo od 1. februarja 2007 smeli državljani EU z veljavnim dokumentom za prestop meje med državama članicama EU mejo prestopiti še na naslednjih maloobmejnih prehodih: Miren, Števerjan-Hum, Plešivo, Socerb.