Mršeča vas dobiva začasni most čez Krko

Starega lesenega bodo podrli v sredini avgusta, gradnja novega se bo začela še letos

Objavljeno
02. julij 2014 00.51
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Mršeča vas - Pripadniki slovenske vojske bodo že danes postavili začasni most čez Krko v Mršeči vasi. Promet po njem pa bo stekel čez dva ali tri tedne, ko bo končan steber na desnem bregu in povezava mostu na obeh bregovih z obstoječo cesto Mršeča vas - Šentjernej.

Občina Šentjernej je dobila začasni most v uporabo za dve leti z možnostjo podaljšanja. Najem je brezplačen, saj bo nadomeščal v poplavah poškodovani most, občina pa bo morala zagotoviti okoli 70.000 evrov za postavitev temeljev zanj in ureditev povezave s cesto med Mršečo vasjo in Šentjernejem. Most ne bo plavajoči, ampak trdnejši železni z nosilnostjo deset ton, tako da prebivalcem okoliških vasi ne bo treba uporabljati deset in več kilometrov dolgega obvoza niti za traktorje.

Začasni most v Mršeči vasi bo v uporabi do zgraditve novega. Občina Šentjernej ima v letošnjem proračunu zanj zagotovljenih skoraj 200.000 evrov, večino sredstev pa predvidenih v letu 2015 in 2016. Naložba vključuje tudi podiranje sedanjega lesenega mostu, kar naj bi opravili sredi avgusta, takoj zatem pa bodo začeli postopek izbire graditelja novega mosta, ki bo skoraj zagotovo betonski.

Minister Omerzel obljubil drugo mnenje

Stari leseni most v Mršeči vasi, ki bo stal le še dober mesec, pa še kar buri duhove v šentjernejski občini. Še podžgal jih je minister za infrastrukturo in prostor v odstopu Samo Omerzel, ki je šentjernejski opoziciji Ljudska alternativa in civilni iniciativi Glas ljudstva v kratkem obljubil drugo izvedeniško mnenje o uporabnosti mostu.

Župan Franc Hudoklin je odkrito jezen: »Minister Omerzel, ki ni pristojen za lokalne ceste in mostove, se pred volitvami vtika v to, razpadajočih državnih cest pa ne vidi.« Poudaril je, da bi občina ta denar zlahka porabila za druge stvari, a na podlagi mnenja Fakultete za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani že več kot dve leti ve, da stari leseni most zaradi poškodb ni več varen, kar je v začetku leta z odločbo o popolni zapori mostu za promet in njegovem podrtju v enem letu potrdil inšpektorat za infrastrukturo in prostor. Hudoklin je tudi ostro zanikal, da je nov most povezan s prevozom odpadkov iz vse Slovenije na CeROD (Center za ravnanje z odpadki Dolenjske) v Leskovcu med Novim mestom in Šentjernejem preko tukajšnjih mirnih vasi.