Musarjeva oglobila SDS

Janševa SDS je ponovno prejela plačilni nalog informacijske pooblaščenke zaradi domnevne obdelave osebnih podatkov. Po mnenju največje opozicijske stranke gre pri tem za poskus finančnega uničenja s strani podpornikov Zaresa.

Objavljeno
21. avgust 2009 21.24
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - SDS je danes ponovno prejela plačilni nalog urada informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, "s katerim nas obtožujejo obdelave osebnih podatkov, ki so nam jih sami posredovali z odločbo o prekršku," piše na spletni strani SDS. Kot so prepričani v omenjeni stranki, jih podporniki Zaresa skušajo s tem plačilnim nalogom finančno uničiti.

"Po objavi odločbe urada informacijske pooblaščenke, s katero je bilo SDS naloženo plačilo globe, ker smo razpošiljali propagandno gradivo med volilno kampanjo 2008, smo doživeli strokovni 'fiasko' informacijske pooblaščenke ter njene namestnice, ki sta se v javnosti opredelili do začasne odločbe, ki nam takrat sploh še ni bila vročena," so opozorili v največji opozicijski stranki.

 

Ob tem so poudarili, da bi pričakovali, "da v novem 'izdelku' niso ponovno navedeni osebni podatki posameznikov, ki naj bi jih ščitili, in za katere smo v SDS že v postopku pred izdajo odločbe o prekršku z dne 16. julija razložili, da smo jih pridobili od svojih članov."


Kot pojasnjujejo v SDS, ni šlo za podatke, ki bi jih avtomatizirano obdelovali, ali bi bili del zbirke osebnih podatkov: "Prav tako jih nismo hranili. Ostaja vprašanje, kako naj hranimo podatke, ki smo jih prejeli s strani urada informacijske pooblaščenke, saj iz 'izdelkov' urada, ki ga davkoplačevalci drago plačujemo, to ni razvidno. Odločbo o prekršku smo namreč shranili, s tem pa bomo po razlagi uradnikov informacijske pooblaščenke hranili in obdelovali podatke, ki jih ne bi smeli?!"


"Da je absurd še večji, smo danes, 21. avgusta, prejeli plačilni nalog, s katerim podporniki Zaresa skušajo finančno uničiti največjo opozicijsko stranko. Poleg visoke kazni so nam zopet posredovali osebne podatke posameznikov, ki naj bi jih ščitili," še piše na spletni strani SDS.

 

Kot je znano, je največja opozicijska stranka sredi julija s strani informacijske pooblaščenke prejela odločbo o prekršku zaradi kršenja zakona o osebnih podatkih med volilno kampanjo 2008. V obrazložitvi svoje odločitve je pooblaščenka vsa pojasnila SDS zavrnila in izrekla globo - 4170 evrov stranki ter 830 evrov odgovorni osebi stranke.

 

Omenjeno odločbo je SDS 24. julija objavila na svoji spletni strani, pred tem pa iz nje ni prekrila osebnih podatkov (pozneje je to sicer storila), zaradi česar jo je pooblaščenka z odločbo ponovno oglobila. Na slednjo se tudi nanaša današnji protest SDS.