Muslimani danes praznujejo kurban bajram

Islamska skupnost v Sloveniji osrednjo bajramsko slovesnost pripravlja ob 7.58 v športni dvorani na Kodeljevem v Ljubljani.

Objavljeno
15. oktober 2013 09.19
SINGAPORE/
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Ljubljana/Meka - Muslimani po vsem svetu danes praznujejo kurban bajram, praznik žrtvovanja. Praznik spominja na trenutek, ko je Alah Abrahamu zaukazal, naj žrtvuje svojega sina. Islamska skupnost v Sloveniji osrednjo bajramsko slovesnost pripravlja ob 7.58 v športni dvorani na Kodeljevem v Ljubljani.

Bajramsko molitev v Ljubljani bo namesto muftija Nedžada Grabusa, ki se udeležuje letošnjega romanja v Meko, vodil sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić.

Molitev bodo pripravili tudi v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani, Izoli, Novi Gorici, Krškem in Novem mestu.

V nedeljo so sicer muslimani obeležili začetek hadža oziroma tradicionalnega romanja v Meko, ki je eden od petih stebrov islama. Vrhunec romanja je bil v ponedeljek, ki so romarji molili na gori Arafat pri Meki, kjer naj bi imel prerok Mohamed zadnjo pridigo.

Danes bo v Meki potekalo kamenjanje hudiča, ki označuje začetek kurban bajrama. Simboličnemu kamenjanju hudiča bo sledilo obredno žrtvovanje živali. Ob koncu se bodo romarji sprehodili še okoli svetišča Kaba v Meki, s čimer se bo romanje tudi končalo. Letos se bo hadž končal v petek.