Muslimani obeležujejo kurban bajram

Osrednja molitev je potekala v športni dvorani na Kodeljevem v Ljubljani, kjer je zbrane nagovoril mufti Nedžad Grabus.

Objavljeno
06. november 2011 10.50
Posodobljeno
06. november 2011 10.55
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ljubljana − Muslimani danes praznujejo kurban bajram. Islamska skupnost v Sloveniji je praznik obeležila z bajramsko molitvijo, ki so jo pripravlili v več mestih − poleg Ljubljane tudi v Mariboru, na Jesenicah, v Kopru, Velenju, Celju, Trbovljah, Kranju, Škofji Loki, Tržiču, Postojni, Sežani, Izoli, Ajdovščini, Novi Gorici, Kočevju, Novem mestu in Krškem.

Kurban bajram je tesno povezan s tradicionalnim romanjem v Meko, piše Slovenska tiskovna agencija. Na romanje oziroma hadž se vsako leto odpravi nekaj milijonov muslimanov iz vsega sveta. Letošnjega, ki se je začelo v petek, se udeležuje več kot 2,5 milijona vernikov, med njimi tudi 17 romarjev in Slovenije.

Hadž je eden od petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda.

Hadž v simboličnem smislu predstavlja tudi sodni dan, na katerega se bo moral vsak musliman v skladu z islamskim naukom pred Alahom zagovarjati za svoja dejanja. Prav tako pa kurbanski ali hadžijski bajram nosi v sebi sporočilo razumevanja in enakosti med ljudmi, ne glede na rasno in nacionalno pripadnost oz. socialni položaj posameznika.