Mussomeli v romskem naselju: Pušča je daleč najboljša

Ameriški veleposlanik je danes obiskal romsko naselje Pušča pri Murski Soboti.

Objavljeno
06. februar 2012 20.34
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Murska Sobota – Ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli je bil po obisku romskega naselja v Grosupljem decembra lani, danes gost še v romskem naselju Pušča pri Murski Soboti. Nad odnosom do prekmurskih Romov je bil navdušen.

Vodja Foruma romskih svetnikov Slovenije Darko Rudaš je povedal, da so se za obisk Mussomelija dogovorili že septembra lani na sprejemu na veleposlaništvu ZDA v Ljubljani. Po ogledu nezavidljivega položaja Romov v Grosupljem, so Mussomeliju danes predstavili še prekmursko, svetlejšo plat medalje.

Veleposlanik se je na Regionalni razvojni agenciji Mura seznanil s projektom Romano Ker, Romska hiša, kjer so projektno zaposleni tudi štirje Romi in kjer si jih prizadevajo usposobiti za oblikovanje romskih razvojnih projektov in pridobivanje denarja zanje.

Župan Mestne občine Murska Sobota Anton Štihec mu je povedal, da so prva občina v Sloveniji, ki je imela romskega svetnika, da imajo Romi na Pušči svojo krajevno skupnost, da bo romski vrtec Roma praznoval 50. obletnico ustanovitve in da ga zadnji dve leti obiskujejo tudi neromski otroci.

Skupaj so si ogledali komunalno urejeno Puščo, kjer Romi živijo veliko dostojnejše kot, denimo, v Grosupljem ali kje drugje v Sloveniji. »Bil sem v veliko romskih naseljih in Pušča je daleč najboljša. Ne samo, da Romi tu boljše in lepše živijo, ampak jih tukajšnje okolje topleje sprejema kot drugod. To me je navdušilo,« je povedal Joseph A. Mussomeli.

Na dogodek ni bil povabljen noben predstavnik Zveze Romov Slovenije (ZRS). »To ni nobeno vračanje žogice zvezi. Dogodek je pač pripravil Forum, pridružil se je še Romski akademski klub, če bi zanimanje pokazala tudi zveza, bi bili dobrodošli. Ni pa nobenega razloga, da bi jih posebej vabili,« je povedal Darko Rudaš. Predsednik ZRS Jožek Horvat Muc pa je za Delo povedal, da o dogodku niso bili obveščeni. »To je malo čudna situacija. Ko Forum potrebuje našo pomoč ali nasvet, jim pomagamo. Sicer pa kar pozabijo na nas,« je dejal.