MZZ: Hrvaška se ne pogovarja s Slovenijo o ERC

Medtem ko Hrvaška zatrjuje Evropski uniji, da se bo s Slovenijo pogovarjala o ekološko ribolovni coni, na slovenskem zunanjem ministrstvu to zanikajo.

Objavljeno
13. december 2006 23.19
Dimitrij Rupel v vlogi poslanca SDS
Ljubljana - Potem ko je hrvaška ministrica za zunanje zadeve in evropske integracije Kolinda Grabar-Kitarovič v Bruslju izjavila, da se Hrvaška o uveljavitvi ekološko-ribolovne cone v Jadranu (ERC) pogovarja z vsemi zainteresiranimi stranmi, kar je potrdil tudi evropski komisar za širitev Olli Rehn, so na slovenskem zunanjem ministrstvu povedali, da Slovenija ni prejela nobenega uradnega predloga Hrvaške za kakršnekoli pogovore v zvezi z izvajanjem zaščitne ekološko ribolovne cone. Slovenija sicer v celoti podpira stališče Evropske unije, ki ga je hrvaški strani ob svojem obisku na Hrvaškem pretekli teden prenesel Rehn, ob obisku hrvaškega predsednika Stipeta Mesiča v Bruslju pa ga je minuli teden ponovil tudi predsednik Evropske komisije Manuel Barosso, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva.

Za Slovenijo je pomemben dogovor s sosedo iz leta 2004

Slovenija tudi pričakuje, da bo Hrvaška spoštovala tristranski dogovor, ki je bil sprejet 4. junija 2004, da Hrvaška do sprejema dogovora, ki bo sprejemljiv za vse strani, za države članice EU ne bo uveljavila enostranskih ukrepov v zvezi z izvajanjem ERC, so še zapisali.

Hrvaška vlada bo predvidoma v četrtek sprejela predlog odločbe o pravilih uveljavitve ERC in ga nato poslala v sabor. Spremembe ERC, o katerih potekajo usklajevanja s parlamentarnimi strankami, bodo po napovedih hrvaškega premiera Iva Sanaderja spoštovale načelo nediskriminacije hrvaških ribičev in hrvaških pravnih aktov na področju varstva okolja in ribištva.

Slovensko zunanje ministrstvo in razpisi za prodajo kmetijskih zemljišč v slovenski lasti na Hrvaškem

Zunanje ministrstvo je danes z diplomatsko noto zaprosilo Hrvaško za pojasnila glede trditev Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, da je hrvaška stran objavila razpise za prodajo kmetijskih zemljišč, ki ležijo na levem bregu reke Dragonje in so v lasti Republike Slovenije, so danes sporočili z MZZ.

V Skladu so bili seznanjeni z namero Hrvaške že oktobra

Iz Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS so danes sporočili, da so bili že oktobra seznanjeni z informacijo, da je hrvaška stran objavila razpise za prodajo kmetijskih zemljišč v lasti Slovenije na levem bregu reke Dragonje. Sklad je o tem seznanil član nadzornega odbora sklada zemljišč Branko Tomažič, in sicer na pobudo skladovega zakupnika Joška Jorasa, so sporočili iz sklada.

Zunanje ministrstvo bo ukrepalo

Zunanje ministrstvo bo pristojne hrvaške organe zaprosilo, naj v skladu s svojimi pristojnostmi preverijo, ali prihaja do kršitev oziroma poseganja v pravico razpolaganja s slovenskim državnim ozemljem. Ministrstvo bo nato glede na ugotovitve pristojnih organov in ob sodelovanju z njimi predlagalo ustrezne ukrepe za zaščito interesov Slovenije in njenih državljanov na slovenskem državnem ozemlju južno od Dragonje, so napovedali na MZZ.