MZZ: Neizdanje soglasja znak zaostrovanja odnosov

Neizdanje soglasja za imenovanje Dokuja Zavgajeva za novega ruskega veleposlanika v Sloveniji bi bil znak zaostrovanja odnosov med državama, menijo na zunanjem ministrstvu.

Objavljeno
22. oktober 2009 19.22
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Zunanji minister Samuel Žbogar je danes zavrnil kritike glede imenovanja prvega proruskega predsednika v Čečeniji Dokuja Zavgajeva za novega ruskega veleposlanika v Sloveniji, češ da naj bi kršil človekove pravice. Slovenija ima z Rusijo odlične odnose, neizdanje soglasja pa bi bil le znak zaostrovanja odnosov, so povedali na MZZ.

Kot pravi Žbogar, proti kandidatu ne potekajo nobeni sodni postopki, ne doma ne v tujini, poleg tega pa je bil Zavgajev doslej namestnik ruskega zunanjega ministra, ki je doslej brez težav sodeloval v mednarodnih dejavnostih Rusije. Da je Rusija v Slovenijo poslala sedanjega namestnika zunanjega ministra, samo po sebi kaže na pomen, ki ga Rusija daje odnosom s Slovenijo, saj diplomata tako visokega ranga Rusija v Slovenijo še ni poslala, je še povedal Žbogar.

 

Minister je pojasnil, da je Rusija Slovenijo poleti obvestila, da namerava imenovati sedanjega namestnika ruskega zunanjega ministra za prihodnjega veleposlanika v Sloveniji. Ministrstvo je nato izpeljalo običajen notranji postopek in Slovenija je izdala soglasje za novega ruskega veleposlanika, skladno z reciprociteto v primeru izdaje agremaja trenutni slovenski veleposlanici v Moskvi Adi Filip Slivnik, je pojasnil minister.

 

Da je Zavgajev sporen kandidat z vidika človekovih pravic so opozorili predvsem v opozicijski SDS in zaradi tega zahtevali obravnavo tega imenovanja v komisiji DZ za peticije ter človekove pravice in enake možnosti ter v odboru DZ za zunanjo politiko. Zavgajev je bil namreč prvi proruski vodja Čečenije, na ta položaj pa se je povzpel po napotitvi ruskih vojakov v to nemirno rusko republiko na Kavkazu leta 1994. Leta 1996 se je moral s položaja umakniti, ker so glavno mesto Grozni zajeli čečenski uporniki. To obdobje pa je bilo zaznamovano s hudimi kršitvami človekovih pravic.

 

Po mnenju SDS je bil namreč Zavgajev "nosilec tiste politike, ki ni bila sposobna rešiti problemov, ki so pripeljali do vojnih spopadov". In njegovo imenovanje spravlja Slovenijo v težak položaj, menijo v SDS. Na vlado so v sredo naslovili tudi pričakovanje, da bo predstavila "ukrepe za preprečitev posledic imenovanja Zavgajeva, ki bi škodovale ugledu Slovenije".

 

Toda Žbogar je danes po seji vlade zavrnil kakršnekoli razmisleke, da Slovenija Rusiji ne bi dala soglasja za imenovanje Zavgajeva. "Neizdanje soglasja za tuje veleposlanike je ukrep, ki se ga partnerske države običajno ne poslužujejo," je dejal Žbogar in pojasnil, da ima Rusija suvereno pravico, da izbira svoje veleposlanike. Zavrnitev agremana v diplomatski praksi je znak zaostrenih odnosov in se uporablja le izjemoma, je še dejal.

 

Slovenija in Rusija pa sta prijateljski državi in strateški partnerici, ki ju povezujejo tesni politični in še zlasti gospodarski odnosi, poudarja slovenski zunanji minister. Pri tem je izrazil tudi prepričanje, da bo novi veleposlanik tem odnosom pomembno prispeval, so še povedali na MZZ.