Na Bernardinu čez tri dni beli cirkus

Portoroški turistični delavci bodo po zaslugi slovenske smučarske zveze in Elana za en dan dobili smučišče.

Objavljeno
10. oktober 2013 23.19
Smučarska proga Bernardin
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Portorož – Na Bernardinu bodo v ponedeljek odprli smučišče iz umetnega snega. Med laguno in cerkvico sv. Bernardina so ga začeli pripravljati včeraj. Za »Beli cirkus ob morju«, ki ga pripravljata Smučarska zveza Slovenije in družba Elan, bodo prvič pri nas pripravili umetno smučarsko progo neposredno ob morju.

Portoroški turistični delavci bodo po zaslugi slovenske smučarske zveze in Elana za en dan dobili smučišče, ki bo tudi priložnost za razmislek o odprtosti in inovativnosti naše turistične ponudbe. Vendar Luka Grilc, direktor blagovne znamke in produktov Elana, pravi, da so hoteli z dogodkom v prvi vrsti ozavestiti javnost in spodbuditi otroke k aktivnejšemu preživljanju prostega časa v naravi in na snegu oziroma poiskati način, kako mladino vsaj malo spraviti stran od računalnikov. Mednarodne raziskave namreč kažejo na alarmantno rast debelosti med otroci. Zato bodo najprej pripravili okroglo mizo »Pripeljimo otroke nazaj na sneg«, kjer bodo razpravljali, kaj narediti, da bo smučanje bolj dostopno za vse.

Na smučarski progi bodo najprej najmlajši med četrtim in šestim letom smučali z legendami, kot so Christian Mayer, Bojan Križaj, Urška Hrovat, Filip Flisar, Mitja Valenčič, Peter Prevc. Popoldne bodo preizkušali nove Elanove smuči, proti večeru pa bo še tekma otrok, mlajših od deset let. Ob dogodku se bodo predstavili slovenski tekmovalci smučarskih disciplin; predstavili bodo Kranjsko Goro, Planico in Maribor (organizatorje svetovnega pokala) in poskrbeli za promocijo slovenskega turizma. Elan pa bo dogodek izkoristil za predstavitev svetovne inovacije – posebne (ukrivljene) smučke za otroke (U-flex).

Sneg za smučišče iz navadne vode in brez kemičnih dodatkov že izdeluje nemško podjetje. Do nedelje zvečer ga bodo v posebne šotore nagrmadili 250 kubičnih metrov, zdrži pa lahko temperature do 35 stopinj Celzija. Smučarsko progo, dolgo približno 50 metrov, na površini 400 kvadratnih metrov, bodo v glavnem ročno (nožno) steptali »snežni mojstri« iz Kranjske Gore.