Na Blejskem gradu in Voglu so padali rekordi

Uspešna poletna sezona je predvsem posledica lepega vremena in promocije. Na Voglu več obiskovalcev kot pozimi.

Objavljeno
01. september 2015 22.26
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Bled – Poletna sezona, ki se še ni povsem iztekla in v vseh turističnih centrih na zgornjem Gorenjskem podatkov še niso zbrali, bo po številu prenočitev ena boljših, na Voglu in na Blejskem gradu pa so poleti imeli celo rekordni obisk.

Avgust je po navadi mesec, ko imajo na Blejskem gradu največji obisk, minuli mesec pa so našteli rekordnih več kot 50.000 obiskovalcev, je povedal direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik. Na gradu je bilo občasno tudi do 300 ljudi, kar povzroči gnečo, ki je niso vajeni, je dodal.

Manj težav z gnečo so imeli na širšem območju Vogla oziroma bohinjskih planin, čeprav so od maja do avgusta z nihalko na Vogel prepeljali rekordnih 80.000 potnikov, ki so se v objem gora zatekli pred poletno vročino v dolini. Direktor Vogla Boštjan Mencinger pričakuje, da bodo že do konca septembra prepeljali več kot 90.000 potnikov, s čimer bodo presegli zimski rekord.

Blagodejni blogerji

Za turistične delavce je boljši obisk turistov posledica več dejavnikov, od lepega vremena in učinkov promocije pa vse do oboroženih konfliktov in vojn, ki divjajo na širšem območju Sredozemlja. Slovenijo in Gorenjsko so poleg turistov s tradicionalnih trgov (Nemčija, Italija, Velika Britanija, Nizozemska, Izrael) začeli bolj pogosto obiskovati tudi Francozi, Španci, Američani, ki se sicer še ne uvrščajo med najštevilnejše obiskovalce, vendar so to velike države z velikim številom prebivalcev in potencialno zelo zanimive, pravi direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. S tem se po več letih kažejo rezultati promocijskih aktivnosti na teh trgih pa tudi študijski obiski novinarjev in blogerjev, ki odkrivajo Slovenijo in jo predstavljajo bralcem. V Španiji in Franciji so se v preteklih letih že pojavljali kot ponudniki pohodniškega, ribiškega turizma, je poudaril Langus, ki je zadovoljen s prvimi in še nepopolnimi podatki, da so avgusta imeli okoli 100.000 prenočitev.

Poletna sezona bo po številu prenočitev desetino boljša kot lanska, vendar ni rekordna. Kljub gradnji novih, predvsem manjših turističnih kapacitet se pozna, da sta hotela Zlatorog in Bellevue zaprta.

Boljši obisk so avgusta imeli na Bledu – več kot 104.000 prenočitev, od maja do avgusta pa so jih skupaj našteli več kot 320.000. V istem obdobju so v Kranjski Gori našteli 190.000 prenočitev, v radovljiški občini pa 114.000. Poleg Francozov in Špancev so zaznali večje število Američanov, je dejala direktorica Turizma Radovljica Nataša Mikelj in dodala, da se jim bo treba prilagoditi tudi s poznavanjem jezika. Ugotavlja, da so zlasti Američani zelo dobri potrošniki in da je čedalje več gostov, ki prenočitev ne rezervirajo vnaprej, ampak si jih iščejo sproti.

Spremenjene navade

Direktorica LTO Kranjska Gora Mirjam Žerjav ugotavlja, da se z demografskimi spremembami spreminjajo tudi počitniške navade turistov, ki iščejo nove načine počitnic. Zlasti Nemci ne prihajajo več tako množično organizirano, ampak individualno, je poudarila. Mlajši imajo drugačen življenjski slog in so bolj aktivni, na počitnice v Kranjsko Goro pa pridejo na krajše, praviloma nekajdnevne počitnice. Povprečna doba bivanja se je v Kranjski Gori v zadnjih desetih letih skrajšala z več kot štiri dni na 3,6 dneva.